Moringa ή «Δέντρο της Ζωής» ένα superfood με πάνω από 90 θρεπτικά συστατικά και 46 αντιοξειδωτικά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Moringa ή «Δέντρο της Ζωής» ένα superfood με πάνω από 90 θρεπτικά συστατικά και 46 αντιοξειδωτικά



Το μορίνγκα (moringa) είναι ένα δέντρο που φύεται στους πρόποδες των Ιμαλαϊων και το οποίο μας δίνει ένα από τα πλέον σημαντικά superfoods.

Καταναλώνονται κυρίως τα σπόρια και τα φύλλα του ως λαχανικά, εκεί όπου μπορούν να τα βρουν φρέσκα, ενώ τα αποξηραμένα φύλλα του γίνονται σκόνη και αποτελούν ότι καλύτερο στη φυτική ιατρική, με πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Πολλοί λαοί εδώ και εκατοντάδες χρόνια έχουν το μορίνγκα αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ιατρικής τους ενώ στο δυτικό κόσμο ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα καταφέρνοντας ωστόσο να γίνει γρήγορα ένα από τα πιο διάσημα superfoods, για τους οπαδούς του υγιεινού τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research, ο φλοιός, οι χυμοί, οι ρίζες, τα φύλλα, οι σπόροι και τα άνθη του δέντρου μορίνγκα έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στη θεραπεία οιδήματος, στομαχικών διαταραχών, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, διαβήτη, άσθματος, αρθρίτιδας, επιληψίας, διαταραχών του θυρεοειδούς, αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και στην καταπολέμηση βακτηριακών, μυκητιασιακών, ιογενών και παρασιτικών λοιμώξεων.

 Παράλληλα, θεωρείται ευεργετικό για το ήπαρ, τα οστά, την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, ενώ κάνει καλό και στα μαλλιά και στο δέρμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των φύλλων moringa, είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα καρότα), ασβέστιο (περισσότερο από το γάλα), σίδηρο (σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από το σπανάκι), βιταμίνη C (περισσότερη από τα πορτοκάλια) και κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες). 

Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Μάλιστα, η περιεκτικότητα τους αυξάνεται όταν τα φύλλα αποξηραίνονται.

Το Moringa φέρεται να περιέχει πάνω από 92 θρεπτικά συστατικά και 46 αντιοξειδωτικά. Είναι σημαντικό πως δεν παρατηρούνται παρενέργειες από τη χρήση του, μέσω πολλών δοκιμών και ερευνών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες.




Όσο για τη γεύση του, δεν θα λέγαμε πως είναι ότι πιο νόστιμο έχει δοκιμάσει κανείς. Έχει έντονη μυρωδιά χλωροφύλλης και μοιάζει όταν το τρως με τριφύλλι. Ωστόσο μπορεί να αναμειχθεί σε σαλάτες ή σούπες ή σε άλλα φαγητά και να καταναλωθεί χωρίς να καταλάβουμε τη γεύση του ή να φτιάξουμε με αυτό smoothies ή ακόμα να το καταναλώσουμε με λίγο ζεστό νερό, μέλι και λεμόνι. Κάποιοι το τρώνε με το κουταλάκι πίνοντας ταυτόχρονα νερό. Σε κρύο νερό ωστόσο δεν διαλύεται. 

 Η ημερήσια ποσότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι 3 περίπου γραμμάρια, δηλαδή δύο κοφτά κουταλάκια του γλυκού.

Μπορείτε να βρείτε σκόνη μορίνγκα σε καταστήματα με βιολογικές και υγιεινές τροφές όπως το botano.gr στην περιοχή του Κουσέ που είναι ένα από τα πιο ψαγμένα καταστήματα τέτοιων ειδών στην Κρήτη

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το olivemagazine )

Σελίδες