Ο Βενετσιάνικος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση «Κερά» έξω από τα Γουλεδιανά Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ο Βενετσιάνικος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στη θέση «Κερά» έξω από τα Γουλεδιανά Ρεθύμνου



Μέσα σε μια ρεματιά με ψηλά δέντρα και πολύ πράσινο, στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθές στα Γουλεδιανά  Ρέθυμνου, είναι κτισμένος ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. 

Παρότι μεταγενέστερες και όχι τόσο προσεγμένες παρεμβάσεις έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα.

Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό, με αμφικλινή στέγη από κεραμίδια.

Η είσοδός του φέρει ορθογώνιο θύρωμα και ένα υπέρθυρο σε σχήμα οξυκόρυφου τόξου, χαρακτηρηστικά της Ενετοκρατίας.

 Ακόμα ψηλότερα βρίσκεται φωτιστικό άνοιγμα σταυροειδούς σχήματος. Φωτιστικά ανοίγματα σε σχήμα ημικυκλικού τόξου υπάρχουν και στις πλαινές πλευρές του, ενώ στην κόγχη του ιερού το αγιοθύριδο φαίνεται επίσης να είχε υποστεί φθορές και να έχει αποκατασταθεί.

Στο εσωτερικό του ναού αναπτύσσονται δύο ενισχυτικά σφενδόνια με κιλλίβαντες απλής μορφής στη βάση τους, ενώ το ιερό διατρέχεται από έναν κοσμήτη, στο σημείο που αρχίζει η καμπύλη της κόγχης του.

Εσωτερικά το κτίσμα, όπως και εξωτερικά, έχει δεχθεί επίστρωση με τσιμέντο που έχει καλύψει τους πετρόκτιστους τοίχους του.

 Ένα απλό ξυλόγλυπτο τέμπλο με τρεις δεσποτικές εικόνες (του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Χριστού και της Παναγίας) φιλοτεχνημένες στα μέσα του 20 αιώνα καθώς και μια απλή εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στο προσκυνητάρι είναι τα μόνα στολίδια του ναού.

(Πηγή πληροφοριών αρχαιολόγος Κυριάκος Ψαρουδάκης )

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα












Σελίδες