Κουτσουπιά: Το είπαν δέντρο του Ιούδα όμως η μόνη αλήθεια είναι η ομορφιά του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Κουτσουπιά: Το είπαν δέντρο του Ιούδα όμως η μόνη αλήθεια είναι η ομορφιά του



Η κουτσουπιά είναι ένα δέντρο συνηθισμένο στην Κρήτη που όταν ανθίζει την άνοιξη δεν μπορείς να σταματήσεις να θαυμάζεις τα πανέμορφα χρώματα που έχουν τα άνθη του, έχει μάλιστα την ιδιαιτερότητα πρώτα να βγαίνουν τα λουλούδια και μετά τα φύλλα του.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Cercis siliquastrum, με το πρώτο συνθετικό, όπως λέγεται, να προέρχεται από τη λέξη κέρκις, ένα εξάρτημα του αργαλειού, που στην αρχαιότητα το έφτιαχναν από ξύλο κουτσουπιάς.

Είναι ένα δέντρο  φυλλοβόλο που αρχικά κάποιοι το αποκάλεσαν δέντρο του Ιούδα θεωρώντας πως σε δέντρο αυτής της οικογένειας είχε απαγχονιστεί ο Ιούδας μετά την προδοσία του Ιησού.

Ωστόσο η θεωρία αυτή καταρρίφθηκε όταν προτάχθηκαν οι αναφορές σε κείμενα της παλαιάς διαθήκης ως καταραμένου δέντρου αυτού της συκιάς. Δεν αποκλείεται πάντως αυτή η λανθασμένη εκδοχή για την κουτσουπιά να σχετίζεται με το γεγονός πως ήταν ένα πολύ κοινό δέντρο  στην περιοχή της ιστορικής Ιουδαίας.

Στην Κρήτη θα το δούμε σε δρόμους κι άλλα σημεία δημόσια καθώς η καλλωπιστική χρήση του είναι διαδεδομένη. Οι φωτογραφίες προέρχονται μάλιστα από δέντρο κουτσουπιάς που συναντάμε στην παραλιακή του Ηρακλείου




Σελίδες