Γεράνι το κονδυλόρριζο- 'Ενα πανέμορφο μικροσκοπικό αγριολούλουδο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Γεράνι το κονδυλόρριζο- 'Ενα πανέμορφο μικροσκοπικό αγριολούλουδο


 

Το κονδυλόρριζο γεράνι ή Geranium tuberosum, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα από τα πραγματικά πολλά είδη άγριου γερανιού που μπορεί να βρει κανείς στη φύση.

Το όνομα του προέρχεται από την περιγραφή που κάνει ο Διοσκουρίδης στον καρπό του φυτού : «γεράνων  κεφαλάς συν τοις ράμφεσιν» και από τη ρίζα του που είναι γεμάτη κονδύλους.

Θα συναντήσουμε αυτό το είδος του μικροσκοπικού αλλά πανέμορφου γερανιού σε διάφορα υψόμετρα, μέχρι τα 900 μέτρα, σε ακαλλιέργητα χωράφια αλλά και στις άκρες των δρόμων στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας,  πλην των Κυκλάδων.

Ανθίζει την άνοιξη και προσφέρει όμορφες εικόνες σ' εκείνους που έχουν μάθει να παρατηρούν και να θαυμάζουν τα μικροσκοπικά φυτά που συναντούν σε βόλτες στην ύπαιθρο.

Η περιγραφή που κάνει ο Διοσκουρίδης για το κοδυλόρριζο γεράνι έχει ως εξής: 

«Γεράνιον· τὸ μὲν φύλλον ὅμοιον ἀνεμώνῃ, ἐσχισμένον, μακρότερον ‹δέ·› ῥίζαν δὲ ἔχει στρογγύλην, γλυκεῖαν, ἐσθιομένην, ἥτις ποθεῖσα σὺν οἴνῳ ὅσον δραχμῆς μιᾶς πλῆθος ὑστέρας ἐμπνευματώσεις λύει.

Καλεῖται δὲ ὑπ' ἐνίων καὶ ἕτερον γεράνιον, ἔχον καυλία λεπτά, χνοώδη, δισπίθαμα, φύλλα μολόχῃ ἐμφερῆ καὶ ἐπ' ἄκρων τῶν μασχαλῶν ἐξοχάς τινας ἀνανενευκυΐας, ὡς γεράνων κεφαλὰς σὺν τοῖς ῥάμφεσιν ἢ κυνῶν ὀδόντας. χρῆσις δ' αὐτοῦ ἐν ἰατρικῇ οὐδεμία»

(Οι πληροφορίες για το φυτό αντλήθηκαν από το Greek Flora )





Σελίδες