Η αρχοντική κρήνη στην Πρίνα Μιραμπέλλου και η ιστορία της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Η αρχοντική κρήνη στην Πρίνα Μιραμπέλλου και η ιστορία της



Στη θέση Αρχοντικά,  στη δυτική είσοδο του οικισμού της Πρίνας, βρίσκεται μια όμορφη κρήνη που αποτελεί σημείο κατατεθέν για το χωριό. Φτιαγμένη από πελεκημένες πέτρες, διαφόρων μεγεθών, με τοξοτή αψίδα στην πρόσοψη της κι έχοντας χαραγμένο επάνω της, σε ευδιάκριτο μέγεθος, το σύμβολο του σταυρού υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πηγή ζωής για την Πρίνα.

Κτίστηκε το 1898, όπως μαρτυρά η εγχάρακτη επιγραφή που φέρει, κι ήταν το σημείο συνάντησης των κατοίκων, αφού πριν την υδροδότηση, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, από το σημείο εκείνο λάμβαναν το νερό για τις ανάγκες των σπιτιών τους, εκεί πότιζαν τα ζώα τους κι έκαναν τις μπουγάδες τους.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η βρύση αυτή στέρεψε, μετά από μια μεγάλη ξηρασία που ενέσκηψε στην περιοχή. Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, αποφάσισαν να καλέσουν το Δεσπότη να κάνει λειτουργία και να επικαλεστούν όλοι μαζί το Θεό για να τους βοηθήσει να επανέλθει το νερό στην κρήνη.

Πράγματι αυτό έγινε και ο Δεσπότης μετά το τέλος της λειτουργίας έβγαλε ένα άσπρο μαντήλι από την τσέπη του και το τύλιξε γύρω από το κουτσουνάρι της βρύσης σφραγίζοντας έτσι το σημείο εξόδου του νερού. 

Κάλεσε τότε τους χωριανούς να μην αφαιρέσουν το μαντίλι, αν δεν τους δώσει εκείνος τη σχετική εντολή. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ένας κάτοικος, που αδημονούσε να δει αν οι προσευχές είχαν πιάσει τόπο, αφαίρεσε το μαντίλι.

Το θαύμα είχε συμβεί, η κρήνη έτρεχε πάλι νερό, όμως επειδή έβγαλε το μαντίλι πριν την ώρα του η ροή ήταν περιορισμένη. Κι έτσι όμως, με λιγότερο νερό, το χωριό μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια του. Λένε μάλιστα πως η ροή αυτή εξακολουθεί να παραμένει σταθερή ακόμα και σήμερα, που έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια  


(Το υλικό για την κρήνη μας διέθεσε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Πρίνας)



Σελίδες