Tulipa saxatilis: Η όμορφη βραχώδης τουλίπα της Κρήτης-Μια από τις έξι που συναντάμε στο νησί μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Tulipa saxatilis: Η όμορφη βραχώδης τουλίπα της Κρήτης-Μια από τις έξι που συναντάμε στο νησί μας



Μπορεί τις τουλίπες να τις έχουμε συνδέσει με την Ολλανδία, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργεια μετά από εισαγωγή τους από άλλα μέρη, όμως στην Κρήτη έχουμε τις δικές μας όμορφες άγριες τουλίπες, κάποιες εκ των οποίων ενδημικές.

Συνολικά στο νησί μας έχουν καταγραφεί πληθυσμοί από έξι διαφορετικές τουλίπες και συγκεκριμένα  η Tulipa cretica, η Tulipa saxatilis, η Tulipa goulimyi, η Tulipa doerfleri και η Tulipa australis, που όπως μας είπε ο Ζαχαρίας Αγγουράκης, που ασχολείται συστηματικά με την κρητική χλωρίδα, έχει εισαχθεί στο νησί και πλέον παρατηρούνται και ελεύθεροι πληθυσμοί της.

Η βραχόφιλη τουλίπα, Tulipa saxatilis όπως είναι το επιστημονικό όνομα της, είναι μια απ’ αυτές τις ωραίες τουλίπες που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην Κρήτη και η οποία την ανοιξιάτικη περίοδο που διανύουμε βρίσκεται στις δόξες της.

Θα τη βρούμε σε βραχώδεις περιοχές, απ' όπου και ο προσδιορισμός στο όνομα της, αλλά και σε καλλιεργημένα χωράφια ή εκτάσεις που παλιότερα είχαν καλλιεργηθεί, και μάλιστα σε μεγάλους πληθυσμούς.

Στη μυθολογία μας υπάρχει αναφορά στις κόκκινες τουλίπες αφού η Γαία, για να ευλογήσει το γάμο του Δία με την Ήρα, διέταξε να φυτέψουν τέτοιες στον κήπο των Εσπερίδων.

Παλιότερα πιστεύαμε πως οι τουλίπες ήταν ιθαγενή φυτά της Ολλανδίας όμως η αλήθεια είναι πως κανείς βολβός τουλίπας  δεν κατάγεται από την Ολλανδία.
Οι Ολλανδοί απλά μέτεφεραν βολβούς τουλίπας στη χώρα τους από άλλα μέρη και άρχισαν να τις καλλιεργούν και να τις διασταυρώνουν.

Την ακριβή προέλευση του ονόματος τουλίπα δεν τη γνωρίζουμε. Άλλοι λένε πως είναι τουρκική λέξη και προέρχεται από τη λέξη τουλβάν κι άλλοι πως είναι περσική και προέρχεται από το τουλιβάν που είναι το κάλυμμα κεφαλής.
  
Η Tulipa saxatilis να σημειώσουμε πως είναι ένα από τα 11 αυτοφυή είδη τουλίπας που συναντάμε στη χώρα μας ενώ πάνω από 100 είδη φυτρώνουν σε όλο τον κόσμο. 






Σελίδες