Ο μεγαλοπρεπής ναός του Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελισμού στο Συκολόγο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελισμού στο Συκολόγο



Νοτιοδυτικά εντός του οικισμού του Συκολόγου βρίσκεται ο δίκλιτος ενοριακός ναός του Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα ναό που τιμούν ιδιαιτέρως οι κάτοικοι του Συκολόγου καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδια την ιστορία του τόπου τους.

Της Ελένης Βασιλάκη

Όπως ανέφερε στο e-storieskritis  ο εφημέριος του χωριού π. Μιχαήλ Λιαπάκης, στο σημείο όπου κτίστηκε ο ναός του Τιμίου Σταυρού και του Ευαγγελισμού προϋπήρχε εκκλησία  του Σταυρού.

 Αρχικά οι κάτοικοι θέλησαν να κτίσουν το ναό τους στη θέση Βούλισμα όμως ότι έφτιαχναν βούλιαζε κι έτσι άλλαξαν περιοχή και έκτισαν το μεγαλοπρεπή ναό που σήμερα βλέπουμε στη θέση παλαιότερου, τις ακριβείς συνθήκες καταστροφής του οποίου δε γνωρίζουμε. 

Μιλώντας στον καταγώμενο από την περιοχή Γιώργο Πιτροπογιαννάκη ο μακαριστός ιερέας Εμμανουήλ Στρατάκης, είχε μεταφέρει και μια διαφορετική εκδοχή για την ανέγερση του ναού. Σύμφωνα με προφορική παράδοση, όταν κρίθηκε πως ο μικρός ναός δεν εξυπηρετούσε τους κατοίκους θέλησαν να κτίσουν το νέο Τίμιο Σταυρό στη θέση Καβούσι. Όμως η εικόνα του Τιμίου Σταυρού που υπήρχε στο μικρό ναό, στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται ο ενοριακός ναός, έφευγε από το Καβούσι και επέστρεφε πίσω στην παλιά θέση της κι έτσι δεν τους άφησε επιλογή νέας τοποθεσίας.

Για να φτιάξουν αυτό το μεγάλο και ωραίο οικοδόμημα μετέφεραν πελέκια από τα Τέρτσα. Κάθε βδομάδα ένας συγχωριανός τους αναλάμβανε τη μεταφορά κι έτσι μέσα σε ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η ανέγερση. Τα εγκαίνια της έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα, μεταξύ 1900 και 1901.

Η προφορική παράδοση λέει πως οι Γερμανοί που πήγαν στο Συκολόγο την Κατοχή θέλησαν να γκρεμίσουν την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και Ευαγγελισμού. Τοποθέτησε λοιπόν ένας στρατιώτης τους μασούρια με δυναμίτιδα όμως η πράξη του αυτή πριν φθάσει σε ολοκλήρωση τιμωρήθηκε καθώς του «χύθηκαν» τα μάτια κι έχασε την όραση του ακυρώνοντας και τα σχέδια για γκρέμισμα.

Ο ίδιος ναός συνδέεται και με μια ακόμα ιστορία της Κατοχής. Λέγεται πως οι Γερμανοί είδαν όραμα με τον Τίμιο Σταυρό κι ενώ ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν κατοίκους του Συκολόγου δεν το έκαναν εντέλει.

Ο ναός, που διακρίνεται για τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σ’ ένα κεφαλοχώρι όπως ο Συκολόγος, είναι κατάγραφος με τις τοιχογραφίες στο δεξιό κλίτος, του Τιμίου Σταυρού, να είναι έργο του Στέργιου του Κρητός ενώ οι υπόλοιπες τοιχογραφίες φέρουν την υπογραφή του Ηλία Χονδρού.

Οι περισσότερες εικόνες του ναού είναι φιλοτεχνημένες από καλλιτέχνες μοναχούς του Αγίου Όρους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα










Σελίδες