Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας Γουντά στο Χανδρά Σητείας με το αγίασμα στο ιερό του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας Γουντά στο Χανδρά Σητείας με το αγίασμα στο ιερό του


Σφηνωμένη στους βράχους, λες και κάποιος την τοποθέτησε εκεί για να τη στερεώσει καθώς έχει μόνιμη συντροφιά τον αέρα που λυσσομανά, η Παναγία στη θέση Γουντά του Χανδρά Σητείας είναι ένα από τα ξωκλήσια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για ένα δίκλιτο ναό το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι φτιαγμένο μέσα σε σπηλαίωση και μάλιστα με μια μικρή πηγή στο εσωτερικό του, που αναβλύζει νερό όλο το χρόνο.

Το κλίτος που καλύπτει εξολοκλήρου η σπηλιά είναι εκείνο της Ζωοδόχου Πηγής, δεν είναι τυχαία εξάλλου η παρουσία του νερού μέσα στο ιερό του, στο οποίο μάλιστα οι ντόπιοι αποδίδουν και θαυματουργές ιδιότητες θεωρώντας το αγίασμα.

 Το δεύτερο και νεώτερο στην κατασκευή του κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο το Μεθυστή.

Μικρές και μεγάλες εικόνες κάθε είδους από φθηνά υλικά αλλά όλες τάματα ανθρώπων που τις προσέφεραν με πολύ πίστη και αγάπη, μεγιστοποιώντας έτσι την αξία τους, καλύπτουν κάθε σημείο του ναού.

 Τα κλασικά μεταλλικά τάματα πάνω στη δεσποτική εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι αγκαλιασμένη από ένα λευκό εργόχειρο, είναι μάρτυρες των επικλήσεων όλων αυτών των πιστών σε δύσκολες ώρες της ζωής τους.

Ο ναός αυτός είναι συνδεδεμένος με διάφορες παραδόσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Οι κάτοικοι του Χανδρά διηγούνται ιστορίες για ένα κρυφό σχολείο που λειτουργούσε εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας κι έναν καλόγερο (κατ’ άλλους ο άντρας αυτός δεν ήταν μοναχός) που δίδασκε εκεί τα παιδιά γράμματα και ήταν εκείνος που όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητα του συνελήφθη από τους Οθωμανούς και σύρθηκε με το άλογο τους ως το ναό των Αγίων Αναργύρων  όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ετάφη εκεί (μπορείτε εδώ να διαβάσετε την σχετική διήγηση).

Ιστορία πάντως έχουν αφήσει τα πανηγύρια του Γουντά με όλους τους κατοίκους του χωριού, κι όχι μόνο, να συγκεντρώνονται εκεί τα καλοκαίρια και μετά τη λειτουργία να στήνουν γλέντι και να διασκεδάζουν με την ψυχή τους. 

Από εκεί και οι δύο φωτογραφίες που μας διέθεσε ο κ. Νίκος Τσαγκαράκης από πανηγύρια το 1940 και το Πάσχα του 1954.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
  


Η μικρή πηγή στο ιερό της Ζωοδόχου Πηγής








Σελίδες