Οι Άγιοι Ανάργυροι στο Χανδρά και τα θαυμαστά γεγονότα που συμβαίνουν στον τάφο στο εσωτερικό του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Οι Άγιοι Ανάργυροι στο Χανδρά και τα θαυμαστά γεγονότα που συμβαίνουν στον τάφο στο εσωτερικό του



Λίγο έξω από το Χανδρά Σητείας σε μια όμορφη περιοχή που οι ντόπιοι αποκαλούν «Αγιασμένος» βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος κουβαλά μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στην πραγματικότητα ο ναός έπρεπε να είχε αφιερωθεί στον άγνωστο άνδρα που έχει ταφεί στο εσωτερικό του, για τον οποίο δεκάδες είναι οι μαρτυρίες θαυμάτων. Όμως κανείς δεν ξέρει το όνομα του κι έτσι οι κάτοικοι και ο εφημέριος του χωριού, πατέρας Γεώργιος Μονιός, περιμένουν άλλο ένα θαύμα, αυτό της αποκάλυψης της ταυτότητας του, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες αγιοκατάταξης του για να μπορούν να τον τιμούν όπως του αξίζει.

Πως όμως έχει η ιστορία… Επί τουρκοκρατίας στην περιοχή του Γουντά, όπου βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Ζωοδόχου Πηγής, φέρεται να λειτουργούσε κρυφό σχολείο με ευθύνη ενός προσώπου του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε.


Όταν οι Τούρκοι, που ζούσαν στην παρακείμενη Βόιλα, έμαθαν ότι παραβιάζει τις εντολές τους ο άνδρας εκείνος και παραδίδει μαθήματα στα παιδιά πήγαν εκεί, τον βρήκαν και τον χτύπησαν αλύπητα.

 Η παράδοση λέει πως μετά τον έδεσαν σε ένα άλογο και άρχισαν να τον σέρνουν μέχρι που έφτασαν στο σημείο όπου σήμερα είναι κτισμένος ο ναός των Αγίων Αναργύρων. Τότε στην περιοχή δεν υπήρχε κανένα κτίσμα ούτε και ανθρώπινη ζωή, παρά μονάχα απέναντι δέσποζε η Βόιλα.

Ο άνδρας αντικρίζοντας τον οικισμό έκανε το σταυρό του και άφησε την τελευταία του πνοή βαριά τραυματισμένος από το βασανισμό του. Οι Τούρκοι όταν είδαν πως είχε ξεψυχήσει τον έλυσαν από το άλογο και τον πέτρωσαν στο σημείο.

Κατά τρόπο θαυμαστό όμως από το σωρό με τις πέτρες, λέγεται, πως έβγαινε ένα παράξενο φως . Χρόνια μετά ένας κάτοικος της περιοχής που περνούσε από εκείνα τα μέρη με το άλογο του έπεσε και τραυματίστηκε. Στην προσπάθεια του να σηκωθεί όρθιος σύρθηκε και ακούμπησε το σωρό με τις πέτρες, όπου ήταν θαμμένος . Αμέσως το τραύμα του επουλώθηκε κι ήταν σαν να μην είχε πέσει ποτέ από το άλογο του.

Έτσι ονόμασαν την περιοχή «Αγιασμένος» κι έκτισαν την εκκλησία πάνω από τον τάφο του . Επειδή δεν ήξεραν όμως το όνομα του την αφιέρωσαν στους θαυματουργούς Αγίους Αναργύρους.

Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα μέσα στο ιερό, μπροστά από την πύλη που υπάρχει μπροστά από την Πρόθεση. Τα θαύματα που έχουν να περιγράψουν οι κάτοικοι της περιοχής από τον άγνωστο άνδρα είναι πολλά και μάλιστα γίναμε μάρτυρες τέτοιων περιγραφών από πρόσωπα που τα βίωσαν.

Συχνά πιστοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάζουν το χέρι τους στην οπή που υπάρχει πάνω από το σημείο που είναι ο τάφος  και παίρνουν λίγους κόκκους από το χώμα του. Αυτό, λένε, είτε το ακουμπούν σε σημεία που πονούν είτε ορισμένοι το διαλύουν με νερό και το πίνουν κι αμέσως θεραπεύονται. 

Ανάμεσα σε αυτούς που βίωσαν μια τέτοια θαυματουργή κατάσταση και μια γυναίκα από το Χανδρά που πριν από πολλά χρόνια ως παιδί έπαθε βαριά πνευμονία και κινδύνευε να πεθάνει. Η μητέρα της πήρε λίγο χώμα και το έβαλε σε νερό και το έδωσε στο παιδί της να το πιει. Το επόμενο πρωί το κοριτσάκι (σήμερα ηλικιωμένη γυναίκα) ήταν περδίκι.

Ο π. Γεώργιος Μονιός μας είπε πως ελπίζουν και προσεύχονται ο άγνωστος που είναι θαμμένος στους Αγίους Αναργύρους να κάνει κάποια στιγμή το θαύμα του και να τους αποκαλύψει και το όνομα του. Μόλις αυτό συμβεί σκοπεύουν να κινήσουν διαδικασίες αγιοκατάταξης του γιατί ως Άγιο ήδη τον αντιμετωπίζουν, μετά από τόσα θαυμαστά πράγματα που έχει κάνει.

Ιδανικός τόπος για τέλεση Μυστηρίων

Να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος ναός επιλέγεται συχνά για την τέλεση μυστηρίων, γάμων και βαπτίσεων, καθώς έχει άνετους εξωτερικούς χώρους κι επιπλέον δίνει την αίσθηση πως είναι διπλά ευλογημένος λόγω των όσων συμβαίνουν εκεί.

Μελλοντικά σκοπεύουν πάντως να κάνουν από την ενορία του Χανδρά στο ναό ανακομιδή των λειψάνων του διαμορφώνοντας τον τάφο του με επιφάνεια από πλεξιγκλάς ώστε να μην υπάρχει η μικρή οπή αλλά να είναι ορατός ολόκληρος σε όσους επισκέπτονται το ναό .

Να σημειώσουμε πως οι Άγιοι Ανάργυροι γιορτάζονται στο Χανδρά την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου με μεγάλο πανηγύρι .

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Σελίδες