Ο περικαλλής νεοκλασικός ναός της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Νικολάου στην Πρίνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ο περικαλλής νεοκλασικός ναός της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Νικολάου στην Πρίνα



Στο κέντρο του οικισμού της Πρίνας του Δήμου Αγίου Νικολάου-στην εσχατιά του Μεραμπέλου σχεδόν στα όρια με την Ιεράπετρα-δεσπόζει ο δίκλιτος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Νικολάου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για ένα αληθινό νεοκλασικό κόσμημα αφού τόσο στο εξωτερικό  όσο και στο εσωτερικό του τα λιθανάφλυφα και τα ξυλόγλυπτα που τον πλαισιώνουν είναι εντυπωσιακά.

Στο σημείο όπου είναι κτισμένος ο ναός λέγεται, πως προϋπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Δε γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γκρεμίστηκε ωστόσο ο ναός που βλέπουμε σήμερα και στα δύο υπέρθυρα του  φέρει τη χρονολογία 1863, οπότε και ανοικοδομήθηκε εκ νέου.

Τα λιθανάγλυφα των θυρωμάτων όσο και οι υπόλοιπες ανάγλυφες λεπτομέρειες γύρω από το ναό ξεχωρίζουν για την καλαισθησία τους. Όταν όμως κάποιος εισέρχεται στο εσωτερικό του δεν μπορεί να μην θαυμάσει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με τις εκπληκτικές λεπτομέρειες, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι έργο των γνωστών μεσαλασιθιωτών νιταδόρων, των Μακράκηδων.

Δράκοι, αγγελικές μορφές, λουλούδια, ρόδακες, φρούτα, η άμπελος, στέμματα, κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έχει σκαλιστεί στο επίχρυσο τέμπλο που καλύπτει και τα δύο κλίτη.

Ωραίας τέχνης δεσποτικές εικόνες συμπληρώνουν τη σύνθεση ενώ στην κάτω πλευρά του βλέπουμε εικόνες Αγίων αντί για τις συνηθισμένες παραστάσεις από την Καινή Διαθήκη.

Ο ευρύχωρος ναός χωρίζει με καμάρες τα δύο κλίτη του, οι οποίες εδράζονται σε ισχυρές κολώνες που φέρουν κι εκείνες διάκοσμο στο γείσο τους.

Και τα σφενδόνια του ναού καταλήγουν σε λιθανάγλυφες μενσολίνες, αποδεικνύοντας πως τίποτα στο εσωτερικό του δεν έχει αφεθεί στην τύχη, αλλά είναι αποτέλεσμα δουλειάς καλών τεχνητών και πολύ αγάπης από μέρους των κατοίκων κτητόρων και δωρητών της Πρίνας.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου τη Μεταμόρφωση καθώς η γιορτή του Αγίου Νικολάου γίνεται σε παλιό ξωκλήσι της Πρίνας που είναι αφιερωμένο στο θαλασσινό Άγιο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

































Σελίδες