Η Κρήνη κάτω από το ναό των Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττας στο Χουμεριάκο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Η Κρήνη κάτω από το ναό των Αγίων Κήρυκου και Ιουλίττας στο Χουμεριάκο



Το Χουμεριάκο με τα όμορφα παλιά κτίσματα ,τις πολυάριθμες εκκλησίες  και την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του είναι ένα χωριό όπου μια επίσκεψη επιβάλλεται.

Ανάμεσα στα πολλά που μπορεί να δει και να θαυμάσει ο επισκέπτης του είναι και οι κρήνες του, με σημαντικότερη εκείνη κάτω από το ναό του Αγίου Γεωργίου (δείτε την εδώ).

Μια ακόμα κρήνη με ενδιαφέρον, της ίδιας περίπου περιόδου, δηλαδή κτισμένη κάπου γύρω στο 1887, είναι κι αυτή που βλέπουμε κάτω από το ναό του Αγίου Κηρύκου και της μητέρας του Αγίας Ιουλίττας.

Βρίσκεται στην απόληξη μιας ρεματιάς, στο δρομάκι που οδηγεί τον παμπάλαιο ναό, ενώ δίπλα της υπάρχει ανακατασκευασμένο πηγάδι με γούρνες νερού. Οι παλιοί κάτοικοι του χωριού θυμούνται πως εκεί υπήρχε ένα υπόγειο τούνελ νερού που έφθανε τα εκατό μέτρα.

Η πρόσοψη της κρήνης είναι κατασκευασμένη με ιδιαίτερη επιμέλεια, με ανεπίχριστη λαξευμένη λιθοδομή κατά το ισόδομο σύστημα.

Στο κέντρο της βλέπουμε μια "καμάρα" με ημικυκλικό τόξο, στο τύμπανο της οποίας βρίσκονται τα στόμια εκροής του νερού. 

Αυτά  περιβάλλονται από ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο. Η όλη κατασκευή στέφεται με απλό γείσο σε ελαφρά προεξοχή.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα









Σελίδες