Ο Άγιος Τρύφωνας στη Βονή-Κτισμένος στη βάση παλιότερου ναού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Ο Άγιος Τρύφωνας στη Βονή-Κτισμένος στη βάση παλιότερου ναού



Στο Πέρα Χωριό ή Μετόχι, στον οικισμό της Βόνης του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Τρύφωνα, ενός Αγίου που η αμπελουργική περιοχή όπου είναι κτισμένος τιμά και δοξάζει εδώ και αιώνες.

Της Ελένης Βασιλάκη

Και λέμε για αιώνες καθώς το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Τρύφωνα υπήρχε από παλιά εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη του και μάλιστα νεκροταφειακή, όταν η Βονή δεν είχε την πυκνή κατοίκηση που έχει σήμερα και τα σπίτια της δεν έφταναν ως το Πέρα Χωριό.

Λέγεται πως το πρώτο κτίσμα του ναού ήταν μεσοβυζαντινό και μάλιστα αν προσέξει κανείς σήμερα η βάση του υφιστάμενου ναού είναι ότι απέμεινε από εκείνο το παλιό κτίσμα.

Οι παλιότεροι θυμούνται τα ερείπια του. Όπως περιγράφουν στο e-storieskritis, στο σημείο, όταν ερείπωσε η εκκλησία και απέμειναν μόνο λίγα κομμάτια των τοίχων της, συγχωριανοί τους έβαζαν βόδια να βόσκουν έχοντας εκεί και δυο μουριές. Στην πορεία των ετών τα απομεινάρια του ναού περιορίστηκαν αφού οι πελεκημένες πέτρες του έγιναν πρώτη ύλη για τα σπίτια της περιοχής.

Το 1984 ο δραστήριος, και επί πάνω από πέντε δεκαετίες, εφημέριος της Βόνης π. Ιωάννης Αγγελάκης με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού προχώρησε σε ανοικοδόμηση του ναού, μια και υπήρχε η μνήμη του ενώ είχαν επιβεβαιώσει από παλιά έγγραφα ότι πράγματι ο ναός ήταν εκ της πρώτης κτήσεως του αφιερωμένος στον Άγιο Τρύφωνα.

Το νεκροταφείο γύρω από το πρώτο ναό φαίνεται πάντως να ήταν μεγάλο αφού καταλάμβανε όλο τον ελεύθερο χώρο που βλέπουμε σήμερα αλλά και έκταση παρακείμενων σπιτιών.

Κάθε χρόνο τη μέρα της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα, τη 1η Φεβρουαρίου, ο μικρός ναός γεμίζει από τους κατοίκους της Βόνης. Ο π. Ιωάννης τελεί μαζί με τη Θεία Λειτουργία και αγιασμό ώστε οι άνθρωποι, όπως έκαναν παλιά, να πάρουν λίγο αγιασμό μαζί τους και να τον μεταφέρουν στα αμπέλια και τις καλλιέργειες τους διώχνοντας έτσι μακριά κάθε έντομο και ασθένεια που θα μπορούσε να τα προσβάλει.

Ο Άγιος Τρύφωνας είναι ο κατεξοχήν προστάτης των αμπελουργών και των περιβολάρηδων και γύρω απ αυτή του την ιδιότητα έχουν αναπτυχθεί πολλές λατρευτικές παραδόσεις στην Κρήτη (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τόσο το Ιερό Ευαγγέλιο που διαβάζεται εκείνη την ημέρα, όσο και η ευχή του Αγίου, που απαριθμεί σειρά εντόμων, ερπετών κι άλλων έμβιων όντων ικανών να καταστρέψουν τις καλλιέργειες,  μαρτυρούν τη σχέση του Αγίου Τρύφωνα με τον αγροτικό πληθυσμό.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα














Σελίδες