Ο Άγιος Γεώργιος στην Πρίνα-Ένα ταλαιπωρημένο τοιχογραφημένο κτίσμα της Ενετοκρατίας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ο Άγιος Γεώργιος στην Πρίνα-Ένα ταλαιπωρημένο τοιχογραφημένο κτίσμα της Ενετοκρατίας



Σ' ένα μικρό ύψωμα στον οικισμό της Πρίνας στο Μεραμπέλο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου που φέρεται να κτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό που παρότι έχει ασπρισθεί και υποστεί πολλές μεταγενέστερες παρεμβάσεις διατηρεί κάτι από τον αρχέγονο χαρακτήρα της κατασκευής του.

Το λιθόγλυπτο υπέρθυρο και ο φεγγίτης, πάνω απ αυτό, αλλά και τα δυσδιάκριτα σπαράγματα τοιχογραφιών στο εσωτερικό του μαρτυρούν το χρόνο ανέγερσης του ναού κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Δυστυχώς το αρχικό κωδωνοστάσιο δεν διασώθηκε και όπως πληροφορούμαστε ήταν κι εκείνο ένδειξη για τη χρονολόγηση του κτίσματος. Το ίδιο και τα χαρακτηρηστικά πιατάκια, ακριβώς πάνω από το φεγγίτη, τα οποία έχουν καταστραφεί.

Σήμερα το εσωτερικό του ναού έχει ασβεστωθεί ενώ υπάρχει ευδιάκριτη υγρασία γεγονός που ενίσχυσε την καταστροφή των τοιχογραφιών του Βέβαια να πούμε πως καμία εργασία αποκατάστασης και συντήρησης τους δεν έχει γίνει από την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσαν τμήματα των τοιχογραφιών να αποκαλυφθούν και να διασωθούν.

Ο χώρος εντός και εκτός του ναού, να σημειώσουμε πως, λειτούργησε ως νεκροταφείο κι έχουν βρεθεί αρκετοί τάφοι που το επιβεβαιώνουν.

Το ξυλόγλυπτο  τέμπλο και η πλειοψηφία των εικόνων του Αγίου Γεωργίου είναι σύγχρονες.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου και συγκεντρώνει πλήθος πιστών. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε site χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα














Σελίδες