Νέες εφαρμογές του ΜΦΙΚ μας "περπατούν" στα γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Νέες εφαρμογές του ΜΦΙΚ μας "περπατούν" στα γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας




Ένα αληθινό θησαυρό πληροφοριών σε αφηγηματικούς, διαδραστικούς χάρτες, με βίντεο, φωτογραφίες και άλλο ψηφιακό υλικό, δίνοντας μας μια συνολική εικόνα των γεωπάρκων του Ψηλορείτη και της Σητείας προσφέρουν οι εφαρμογές που δημιούργησαν στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με συνεργάτες τους.

Σήμερα το πρωί έγινε η πρώτη ετήσια συνάντηση για το έργο RURITAGE με στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο και τα αποτελέσματα του αλλά και την  παρουσίαση και χρήση των καινοτόμων εργαλείων προβολής και ανάδειξης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη και της Σητείας, τα οποία  παράχθηκαν μέσα από το έργο GEO-IN “Γεωτουρισμός στα νησιωτικά Γεωπάρκα”.

Αφηγηματικοί ψηφιακοί χάρτες

Όπως ανέφερε κατά τη σχετική παρουσίαση ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη κυρίως, αλλά και της Σητείας, δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός διαδραστικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στα πάρκα και τα χαρακτηριστικά τους.

Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή και γεωδιαδρομή να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.

 Στη γεωδιαδρομή της Μύγιας προσφέρεται επιπλέον και εικονική 3-D περιήγηση με περίπου 200 σημεία θέας.

 Τα σφαιρικά πανοράματα της εφαρμογής προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.



Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη και Σητείας

Πρόκειται για  ψηφιακους χάρτες προσαρμοσμένους σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργούν μέσω WEB. Οι χάρτες αυτοί βασίζονται σε ARC-GIS και στην ψηφιακή γεωβάση του ΜΦΙΚ, που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και τροφοδοτείται.

Χωρίζονται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα. 

Πατώντας σε οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος πάνω στον καθε χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία στο δεξιό μέρος με κείμενο και εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα.Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο χάρτης του Ψηλορείτη και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας.

Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα.

Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επιπλέον και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Γεω-εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου σχεδιάστηκαν και 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο.

Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων. Λειτουργούν μόνο στις 2 διαδρομές του Ψηλορείτη και σε 1 της Σητείας και παρέχονται δωρεάν από το Google Play.

1. «Στο δρόμο της Μύγιας»,
Ανώγεια, γεωπάρκο Ψηλορείτη
2. «Στον ωκεανό των Γωνιών»,
Γωνιές, γεωπάρκο Ψηλορείτη
3. «Στο δρόμο του Νερού», Ζάκρος,
γεωπάρκο Σητείας

Σύμφωνα με τον κ Φασουλά οι  νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση. Επίσης δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ, και οργάνωσης επισκέψεων.

 Παράλληλα χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και τις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης. Βασικό στοιχείο και το ότι προσφέρονται δωρεάν από τα Γεωπάρκα Ψηλορείτη και Σητείας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Να σημειώσουμε πως φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN), που από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα.Σήμερα αποτελείται από 75 Ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται 5 και δύο από αυτά, ο Ψηλορείτης και η Σητεία, στην Κρήτη. 

 Για να περιηγηθείτε στους χάρτες του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη πατήστε εδώ και εδώ

Για να περιηγηθείτε στο χάρτη του Γεωπάρκου Σητείας πατήστε εδώ



Σελίδες