Οι Αλβανοί πωλούν τα φύλλα ελιάς 1,5 ευρώ τα 50 γραμμάρια κι εμείς ένα κιλό λάδι μας 2 ευρώ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Οι Αλβανοί πωλούν τα φύλλα ελιάς 1,5 ευρώ τα 50 γραμμάρια κι εμείς ένα κιλό λάδι μας 2 ευρώ



Με το ζόρι πούλησαν φέτος οι περισσότεροι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί το λάδι τους 2 ευρώ το κιλό, ακόμα κι αυτοί που  κατάφεραν να ξεγελάσουν δάκο και γλοιοσπόριο και να παράξουν ποιοτικό προϊόν, χωρίς οξέα.

Την ίδια ώρα οι γείτονες μας Αλβανοί πουλούσαν στην αγορά της Γερμανίας φύλλα ελιάς…ναι καλά διαβάσατε φύλλα ελιάς, σε συσκευασία των 50 μόλις γραμμαρίων προς 1,50 ευρώ.

 Τα φύλλα ελιάς θεωρούνται ιδιαίτερα αντιοδειδωτικά και πίνονται ως τσάι είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Μην κοιτάτε που στην Ελλάδα με όσα αρνητικά ακούστηκαν προ ετών για την περίφημη φραπελιά ούτε να τα πλησιάσουμε δε θέλουμε.

Η φωτογραφία με το φακελάκι των φύλλων ελιάς, που Έλληνας πελάτης σε κατάστημα της Γερμανίας κυκλοφόρησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες σχόλια και ανδημοσιεύσεις γιατί αποδεικνύει όλη την ελληνική ανικανότητα γύρω από το βασικό αγροτικό μας προϊόν. 

Το έχουμε πει και ξαναπεί, και δεν θα κουραστούμε να το λέμε, πως οι κάθε είδους επιδοτήσεις και αποζημιώσεις έχουν καταστρέψει την παραγωγή μας. 

Έχουν κάνει αγρότες, και κυρίως τις οργανώσεις τους, να επενδύουν μόνο επάνω στα χρήματα που έρχονται με τέτοιους τρόπους κι όχι στην ίδια την παραγωγή. Έχουν στερήσει απ' όλους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα την έμπνευση και την ευρηματικότητα κι αυτό δυστυχώς το πληρώσαμε με τον πλέον δραματικό τρόπο τη χρονιά που μας πέρασε.

Βλέποντας την κίνηση των Αλβανών, να συσκευάζουν και να πωλούν φύλλα ελιάς ως τσάι αλλά και την προσπάθεια των Ινδών να παράξουν ακόμα και κρασί από φύλλα ελιάς (διαβάστε εδώ) καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι στον αγροτικό τομέα αλλά καλές πρακτικές και ιδέες που μπορούν να φέρουν χρήμα, χωρίς παρακάλια και απειλές, όπως συμβαίνει σήμερα όταν μετά από μια καταστροφή ζητάμε να μας αποζημιώσει η ΕΕ.



Σελίδες