Ετοιμάζουν κρασί από φύλλα ελιάς στην Ινδία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ετοιμάζουν κρασί από φύλλα ελιάς στην Ινδία



Κι ενώ στην Κρήτη τα αγροτικά προϊόντα, παρά την εξαιρετική ποιότητα τους, χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζονται, υπάρχουν χώρες που επενδύουν στην κυριολεξία στο τίποτα και δημιουργούν μικρά θαύματα.

Έτσι διαβάζουμε πως ένα νέο ποτό ζυμώνεται ανάμεσα στους ελαιώνες του Ρατζαστάν, στη βορειοδυτική Ινδία, όπου μια ομάδα εμπειρογνωμόνων λέει ότι έχει δημιουργήσει το πρώτο στον κόσμο κρασί ελιάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Olive Oil Times, ο Yogesh Verma, COO της κρατικής εταιρείας Rajasthan Olive Cultivation Limited και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για την καλλιέργεια ελιάς Yuval Chen εξήγησαν περισσότερα για την τολμηρή αυτή  κίνηση τους στην οινοποίηση.

Να πούμε καταρχήν πως η πρωτοβουλία για το κρασί ελιάς θεωρείται πως θα αλλάξει τις ζωές των φτωχών αγροτών της περιοχής αυτής, καθώς τα υπολείμματα μετά το κλάδεμα των ελαιοδέντρων θα αποτελέσουν πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς του Ρατζαστάν.

Σύμφωνα με τον Yogesh Verma, το κρασί θα παράγεται χειροποίητα στο Ρατζαστάν από τα φύλλα ελαιώνων 1.000 στρεμμάτων ενώ θα διατεθεί στο εμπόριο ως αποκλειστικό ποτό Rajasthani.

Την ακριβή συνταγή βέβαια την κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το προϊόν.

Μόλις η διαδικασία χορήγησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η παραγωγή κρασιού από φύλλα ελιάς .Μετά οι  επαγγελματίες sommelier θα δοκιμάσουν το κρασί για να επιβεβαιώσουν ότι τηρεί στις απαιτητικές προδιαγραφές κρασιού της Ινδίας.

Ο Βέρμα πρόσθεσε ότι είναι εντυπωσιασμένος, προσωπικά, από τη γεύση του κρασιού αυτού το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο μέσα σε ένα χρόνο  προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας.

Οι ειδικοί, που ασχολούνται με το εν λόγω προϊόν, αναφέρουν πως μελέτες έδειξαν ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του θα είναι πολλά ειδικά σε ότι αφορά στη λειτουργία της  καρδιάς και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς  πιστεύεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές ενώ τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών τους είναι  ευεργετικά για την πρόληψη του διαβήτη και την καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων.

Περαιτέρω έρευνα για τα οφέλη για την υγεία του οίνου ελιάς θα πραγματοποιηθεί από τα πανεπιστήμια Tripura, Jiwaji και Manipal.

(Με πληροφορίες από oliveoiltimes)


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Σελίδες