Κλειστή η αίθουσα των τοιχογραφιών στο Μουσείο του Ηρακλείου λόγω έλλειψης προσωπικού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Κλειστή η αίθουσα των τοιχογραφιών στο Μουσείο του Ηρακλείου λόγω έλλειψης προσωπικού


Θλίψη αλλά και εύλογο προβληματισμό για το τι είδους πολιτισμό θέλουμε στον τόπο μας προκαλεί η διαπίστωση πως ο πρώτος όροφος του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, που φιλοξενεί τις μοναδικές και παγκοσμίου φήμης μινωικές τοιχογραφίες, παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αλήθεια θέλουμε πολιτισμό λίγους μήνες το χρόνο, όσο διαρκούν οι θερινές διακοπές και μετά βάζουμε λουκέτο γιατί δεν είμαστε ικανοί να υποστηρίξουμε όλο αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο που μας άφησαν οι πρόγονοι μας;

Κι αν επρόκειτο για ένα μικρό επαρχιακό μουσείο, να καταλάβουμε αλλά μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας και δεύτερο σε επισκεψιμότητα, μετά από εκείνο της Ακρόπολης, οπότε δεν μπορούμε ούτε να δεχθούμε κλειστές πόρτες ούτε να δείξουμε κατανόηση. Ειδικά όταν ξέρουμε πως γίνεται αγώνας για καθιέρωση 12μηνου τουρισμού στην Κρήτη.

Πόσο δύσκολο είναι άραγε αυτό το μουσείο-κόσμημα να αποκτήσει προσωπικό που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να βασίζεται σε συμβασιούχους; Με ποιο δικαίωμα το Υπουργείο Πολιτισμού στερεί από τους επισκέπτες του Μουσείου μας την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Πρίγκιπα με τα κρίνα, τις Γαλάζιες Κυρίες, το Γαλάζιο Πουλί, τα Ταυροκαθάψια, την Παριζιάνα και τόσες άλλες υπέροχες τοιχογραφίες;

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη επίσκεψη της κ Κατσαλάκη στο μουσείο
Και κάποιοι θα σπεύσουν να πουν πως έχει γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη συμβασιούχων στο Μουσείο, όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο. Και είναι φυσικά ντροπή ακόμα κι αν για λίγες μέρες, που δυστυχώς δεν είναι λίγες, έκλεισε ο πρώτος όροφος.

Η εκπαιδευτικός Νίκη Κατσαλάκη που συνηθίζει κατά τις σχολικές διακοπές να επισκέπτεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου βρήκε κατά την τελευταία επίσκεψη της εκεί κλειστό τον όροφο με τις τοιχογραφίες επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμα μεριμνήσει για την πρόσληψη φυλάκων.

Όπως η ίδια περιγράφει "Συχνά σε περιόδους σχολικών διακοπών μου αρέσει να επισκέπτομαι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.Μπερδεύομαι με τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους και απολαμβάνω τα δημιουργήματα του Μινωϊκού πολιτισμού.

Πάντα κάτι καινούργιο ανακαλύπτω, πάντα οι αισθήσεις μου ικανοποιούνται από τη ζωντάνια, τη χαρά των καλλιτεχνημάτων, την απεικόνιση παραστάσεων από τη φύση και των χρωμάτων. Το ίδιο έκανα και αυτές τις διακοπές. Ανοικτό μόνο το ισόγειο του Μουσείου. Ολόκληρος ο πρώτος όροφος όπου εκτίθενται οι τοιχογραφίες των μινωικών ανακτόρων, και αρκετά άλλα εκθέματα από την αρχαία Κρήτη παραμένει κλειστός, δεν γνωρίζω για πόσο διάστημα, λόγω έλλειψης μόνιμων φυλάκων. 

Οι προσωρινοί θα προσληφθούν ξανά το νέο έτος, άγνωστο πότε ακριβώς. Το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, είναι το 2ο σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και από τα ποιο σημαντικά της Ελλάδας. 

Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, είναι το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. 'Εμεινε κλειστό για ένα διάστημα περίπου 8 ετών λόγω ανακατασκευής του, από το 2006. Άνοιξε ξανά το 2014 και οι επισκεψιμότητα αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. 

Κάθε χρόνο έχει επισκέπτες εκατοντάδες χιλιάδες, με αντίστοιχα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες. Ωστόσο ξένοι δεν έρχονται μόνο 8 μήνες το χρόνο, όσο διαρκούν οι προσλήψεις των εποχιακών φυλάκων. Επισκέπτες υπάρχουν στο Ηράκλειο 12 μήνες το χρόνο. 

Οι ξένοι που έρχονται στο Ηράκλειο αυτούς τους χειμερινούς μήνες, είτε με κρουαζερόπλοια είτε με πρακτορεία ταξιδίων, σίγουρα θα προτιμούσαν να δουν τις Μινωικές τοιχογραφίες και τα άλλα εκθέματα του πρώτου ορόφου, που πιθανόν δεν θα μπορέσουν να δουν ποτέ ξανά στη ζωή τους, παρά το Χριστουγεννιάτικο κάστρο της Πλατείας Ελευθερίας. 

Το ίδιο και οι μαθητές που έρχονται για την πενθήμερη εκδρομή τους. Στερούνται από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να γευτούν τον πολιτισμό της Κρήτης χωρίς εκπτώσεις. Παλαιότερα γίνονταν μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εάν κάποια αρχαία έφευγαν για εκθέσεις στο εξωτερικό. Τώρα είναι κλειδωμένα λόγω έλλειψης 20 περίπου φυλάκων και δεν κινείται φύλλο.."

Σελίδες