Τα εκκλησάκια του καταπράσινου φαραγγιού των Μύλων στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Τα εκκλησάκια του καταπράσινου φαραγγιού των Μύλων στο Ρέθυμνο



Το φαράγγι των Μύλων, λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, είναι ένα από τα πιο όμορφα και ευχάριστα για πεζοπορία φαράγγια της Κρήτης, (δείτε περισσότερα εδώ).

Διαμορφωμένα μονοπάτια, πινακίδες, σημεία ανάπαυσης, διευκολύνουν τον επισκέπτη ενώ το πράσινο και τα νερά του δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας και πληρότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που ερχόμαστε σ επαφή με τη φύση.

Πέρα από τα ερείπια του οικισμού, που αναπτύχθηκε εντός του φαραγγιού, αλλά και τους παλιούς νερόμυλους, που συναντά ο πεζοπόρος στο εσωτερικό του, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα εκκλησάκια του.

Μονόχωρα, μικρά σε μέγεθος, κτισμένα με αγάπη και περισσό ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που έβλεπαν κατά το παρελθόν το χώρο του φαραγγιού ως τόπο κατοίκησης και παραγωγικής δραστηριότητας, είναι ανοικτά για όσους θελήσουν να συνδυάσουν τον περίπατο τους στο καταπράσινο τοπίο με προσευχή ή έστω ένα κεράκι.

Το πρώτο εκκλησάκι που συναντά όποιος βρεθεί στο φαράγγι των Μύλων είναι εκείνο του Αγίου Αντωνίου. Είναι κτισμένο, στο ένα τμήμα του, σε μικρή σπηλαίωση και δίπλα σε μια από τις πολλές πηγές νερού της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ένας ακόμα σπηλαιώδης ναός, του Αγίου Ιωάννη, γαντζωμένος πάνω στον παρακείμενο βράχο.

Κοιμητηριακός ναός των Πάνω και Κάτω Μύλων, όπως χωρίζονται οι δύο γειτονιές εντός του φαραγγιού, κτισμένος με ιδιαίτερη επιμέλεια είναι ο ναός των Αγίων Πέντε Παρθένων. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινισθεί και η εικόνα που παρουσιάζει είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, οπότε ήταν καλυμμένος με σοβά και ασβέστη.

Μπροστά από την αύλειο χώρο του, σκαλισμένο σε πέτρα, ένα αυλάκι με νερό και διαμορφωμένο σημείο για ξεκούραση και παρατήρηση της οργιώδους βλάστησης.

 Κατηφορίζοντας πιο κάτω βλέπουμε, μέσα σε μια ρεματιά απ' όπου εννοείται δε λείπει το πράσινο, το ναό της Αγίας Παρασκευής ενώ για να δούμε τον επόμενο και τελευταίο ναό, εκείνο του Αγίου Νικολάου πρέπει να σκαρφαλώσουμε ένα πιο ανηφορικό μονοπάτι.

Και ο ναός του Αγίου Νικολάου, κατά το ήμισυ του, είναι κτισμένος σε σπηλαίωση ενώ το σημείο αυτό προσφέρει και όμορφη θέα στο φαράγγι που απλώνεται μπροστά μας. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου 




Οι Αγίες Πέντε Παρθένες




Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής 



Ο Άγιος Νικόλαος





Σελίδες