Φαράγγι των Μύλων, μια όαση δροσιάς έξω από το Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Φαράγγι των Μύλων, μια όαση δροσιάς έξω από το Ρέθυμνο





 Το φαράγγι των Μύλων βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου και δεν του δόθηκε τυχαία αυτό το όνομα καθώς στο εσωτερικό του θα βρείτε πληθώρα ερειπωμένων νερόμυλων, κάποιοι εκ των οποίων χρονολογούνται από την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο, μικρό σε μέγεθος, φαράγγι στο οποίο κυλά νερό όλο το χρόνο κι είναι επισκέψιμο καθώς έχουν γίνει έργα από το Δήμο για την ασφαλή και ευχάριστη διέλευση του κόσμου (γεφυράκια από κορμούς δέντρων, παγκάκια και τραπέζια για πικ-νικ, τα οποία φέτος επισκευάστηκαν)


Η Αγία Παρασκευή
Τον επισκέπτη του φαραγγιού εντυπωσιάζει και ο εγκαταλελειμμένος, από τη δεκαετία του 1970, οικισμός των Μύλων με τα πετρόκτιστα σπίτια. Το χωριό που χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τους Πάνω και τους Κάτω Μύλους, εγκαταλείφθηκε όταν γεωλογική μελέτη έδειξε πως τα επιβλητικά βράχια που υψώνονταν πάνω από τα σπίτια κινδύνευαν να πέσουν και να τα καταπλακώσουν. 

Ακόμα και σήμερα όποιος βρεθεί μέσα στο φαράγγι θα δει αρκετές πινακίδες, σε στενά σημεία του μονοπατιού, που προειδοποιούν για κίνδυνο κατολίσθησης.



Το φαράγγι των Μύλων , με την πλούσια φυσική και αρχιτεκτονική του ομορφιά συνιστά μια ιδανική πρόταση για περίπατο, καθώς όλη η διάσχιση του δεν διαρκεί πάνω από δύο ώρες, ενώ μπορεί να γίνει με αφετηρία και τα δύο άκρα του φαραγγιού, όπου υπάρχουν σχετικές πινακίδες.

Είθισται πάντως οι περιπατητές να ξεκινούν από το μονοπάτι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νέο οικισμό των Μύλων. Κατεβαίνοντας στα δεξιά θα δείτε το ναό του Αγίου Αντωνίου και πιο κάτω μέσα στα βράχια τον Άγιο Ιωάννη.



Προχωρώντας λίγο μακρύτερα θα βρείτε, ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια των Πάνω Μύλων, ένα παλιό σπίτι που έχει μετατραπεί σε ταβέρνα.

Ακολουθώντας το μονοπάτι βόρεια, στα δεξιά σας, βρίσκεται ο ναός των Πέντε Παρθένων ενώ πιο κάτω ο μοναδικός αναστυλωμένος μύλος της περιοχής.

Σε όλη τη διαδρομή θα δείτε τα απομεινάρια αρκετών μύλων με τα πέτρινα κανάλια τους μια και στον οικισμό αυτό ζούσαν κυρίως μυλωνάδες, που αξιοποιούσαν την πλούσια σε νερό περιοχή για να αλέθουν τα σιτηρά από τα κοντινά χωριά τροφοδοτώντας με αλεύρι το Ρέθυμνο. 

Ακόμα δίπλα στο μονοπάτι βρίσκονται μικρές σπηλιές, που σχηματίζονται στα ριζά των βράχων, όπου όμως η πρόσβαση απαγορεύεται λόγω του φόβου κατολίσθησης.


Το μονοπάτι σταδιακά οδηγεί στη γειτονιά των Κάτω Μύλων όπου βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Παρασκευής ενώ εκτός του βασικού μονοπατιού, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση, σε ένα μικρό ύψωμα, είναι χτισμένος ο Άγιος Νικόλαος.

Στη διαδρομή μας συναντάμε πολλούς μικρούς καταρράκτες και σημεία, όπου στη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, το νερό ίσως να δυσκολέψει τη διέλευση.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι προσβάσεις σε αυτό το φαράγγι είναι καλές, αφού σε δύσκολα σημεία έχουν κατασκευαστεί γεφυράκια ενώ η πεζοπορία γίνεται παραπλεύρως της κοίτης του ποταμού κι όχι στο εσωτερικό της. 

Επίσης στα ατού αυτής της διαδρομής και το ότι γίνεται κάτω από τη σκιά ψηλών δέντρων (πλατάνια, συκιές κ.α) οπότε συνιστάται ακόμα και για τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.



Φτάνοντας στην τελευταία ταβέρνα του φαραγγιού έχει διανυθεί και το κύριο τμήμα του οπότε ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι αριστερά για να ανηφορίσει σε αγροτικό δρόμο κι από εκεί στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από τα αριστερά στην είσοδο του φαραγγιού και από δεξιά στο Ρέθυμνο. 

Αν κάποιος δεν θέλει να περπατήσει περισσότερο πρέπει να έχει μεριμνήσει για την επιστροφή του. Ταξί πάντως όπως ενημερωθήκαμε μπορεί να ειδοποιηθεί στην τελευταία ταβέρνα, που θα βρείτε μέσα στο φαράγγι  ενώ αν φθάσετε μέχρι τα Περιβόλια υπάρχει και λεωφορειακή σύνδεση με το Ρέθυμνο. 



Για να επιστρέψετε ωστόσο εκεί όπου ξεκινήσατε, μέσω του κεντρικού δρόμου έχετε υπόψην πως η απόσταση είναι διπλάσια ακόμα και τριπλάσια σε σχέση με εκείνη του φαραγγιού.

Ο Άγιος Αντώνιος

 



 



. 

Το εσωτερικό του ναού των Αγίων Πέντε Παρθένων

 
Ο μοναδικός νερόμυλος που έχει αναστυλωθεί 

 
 
 
 
 


Ο Άγιος Νικόλαος





Μέσα στον αναστυλωμένο νερόμυλο

Τα βράχια στέκονται απειλητικά πάνω από το μονοπάτι



Μια έξυπνη πατέντα για να μεταφέρονται τα σκουπίδια από την ταβέρνα στο δρόμο 

Σελίδες