Σαν σήμερα η πτώση αεροσκαφών της Π.Α με δύο νεκρούς στα Βουρλίδια κοντά στο Καμινάκι Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Σαν σήμερα η πτώση αεροσκαφών της Π.Α με δύο νεκρούς στα Βουρλίδια κοντά στο Καμινάκι Λασιθίου



Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1969, αργά το μεσημέρι, όταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος τρομάζει τους κατοίκους στο Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου.

 Αδυνατούν να πιστέψουν πως δύο αεροσκάφη F-84F της 340 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού της 115 Πτέρυγας Μάχης έχουν συγκρουσθεί κι έχουν καταπέσει στη θέση Βουρλίδια.

Το χωριό είναι χιονισμένο, έχει προηγηθεί μεγάλη κακοκαιρία και η προσέγγιση στο σημείο όπου ακούστηκε ο θόρυβος είναι δύσκολη,λόγω χιονιού. Παρότι η χιονόπτωση είχε σταματήσει η ομίχλη παραμένει πυκνή.

Μόνο όταν κάποιοι κάτοικοι βλέπουν σε σακούλες τα διαμελισμένα κορμιά των δύο πιλότων, του υποσμηναγού Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, από την Πάτρα, και του Ρεθεμνιώτη ανθυποσμηναγού Αντώνη Πιπεράκη, συνειδητοποιούν το μέγεθος της τραγωδίας.

Οι δύο άνδρες ο Νικολόπουλος, στα 29 του χρόνια, και ο Πιπεράκης, στα 25 του, πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική αποστολή όταν έγινε το κακό.

Τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών απλώθηκαν σε μια μεγάλη έκταση. Δεν περισυνελέγησαν από την Αεροπορία και λέγεται πως μαζεύτηκαν από πολίτες και πουλήθηκαν. 

Μετά από 44 χρόνια βρέθηκε τυχαία από κάτοικο του χωριού, μέσα σε χαράδρα, η κάσκα του ενός πιλότου η οποία και έγινε αφορμή να στηθεί στο χωριό ένα μνημείο-επιτύμβια πλάκα στη μνήμη των δύο ανδρών.

Η απόφαση για το μνημείο πάρθηκε από το ΔΣ της ΕΑΑΑ Ηρακλείου έχοντας τη στήριξη και τη συνεργασία του τότε δημάρχου Οροπεδίου Γιώργου Μηλιαρά. 

Τα αποκαλυπτήρια της πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουλίου του 2013 κι έκτοτε υπάρχει στο σημείο να θυμίζει αυτό το τραγικό για την Πολεμική Αεροπορία μας περιστατικό.

Η κάσκα του ενός ιπταμένου 


Ο Κώστας  Νικολόπουλος

Ο Αντώνης Πιπεράκης




Σελίδες