Ο ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπου με το εντυπωσιακό καμπαναριό στις Μέλαμπες Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Ο ναός της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπου με το εντυπωσιακό καμπαναριό στις Μέλαμπες Ρεθύμνου


Δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στους ναούς στον όμορφο οικισμό Μέλαμπες του Ρεθύμνου κατέχει ο ναός της Κοίμησης της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπου.

Πρόκειται για ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα, με ένα εντυπωσιακό καμπαναριό, που ανεγέρθηκε στη θέση παλιού ναού της Παναγίας το 1830. Όπως συνέβη σε πολλά χωριά της Κρήτης έτσι κι εδώ ο ενοριακός ναός θεωρήθηκε μικρός για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων κι έτσι χάθηκε και τη θέση του πήρε ένα νεώτερο και μεγαλύτερο κτίσμα.

Σήμερα είναι ο ενοριακός ναός του οικισμού και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του ζωντανού αυτού τόπου.

Το όμορφο καμπαναριό του κατασκευάστηκε το 1922 από ντόπιους μάστορες, τον Μπασταρδογιάννη και το Μαστραντώνη, ενώ ο πρόναος και μια γενικότερη ανακαίνιση του ναού έγιναν το 1995, σε σχέδιο του Βαγγέλη Ψυλλάκη, από το συνεργείο του Μανώλη Χριστοφοράκη.

Κύριο χαρακτηριστικό του ναού είναι η βαριά και εκτεταμένη σε πάχος τοιχοποιία. Ο ναός είναι δίκλιτος και χωρίζεται στα κλίτη του με τόξα που στηρίζονται σε ανθεκτικές κολώνες.

Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται παλιές εικόνες από διάφορους ναούς του χωριού ώστε να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να είναι προστατευμένες από την υγρασία.

Ιστορική αναφορά στο ναό

Ο Άγγλος περιηγητής Ιλαρίων Σκίνερ έχει καταγράψει ένα περιστατικό στο έργο του «Σκληραγωγίαι εν Κρήτη 1897», το οποίο έλαβε χώρα στο ναό.
Ήταν μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου όταν έφθασαν στην Κρήτη για ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα ο Μανιάτης αγωνιστής Δημήτρης Πετροπουλάκης με 300 παλικάρια του από την Πελοπόννησο.

Η ομάδα του είχε ενωθεί με την ομάδα του Κρητικού καπετάνιου Μιχαήλ Κόρακα και τα πάνω από 1000 παλικάρια των δύο αρχηγών είχαν αρχικά στρατοπεδεύσει στις Μέλαμπες, παρακολουθώντας τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονταν στη Μεσαρά.

Στις 25 Μαρτίου του 1867 μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πελοποννήσιος νέος Αριστείδης Σπανόπουλος ανέβηκε στον τοίχο του προαυλίου του ναού της Παναγίας και του Αγίου Χαραλάμπου, απέναντι από την είσοδο, και με στεντόρεια φωνή εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με περιεχόμενο σχετικό με την Εθνεγερσία των Ελλήνων.

 Παρόντες ο γέρο Πετροπουλάκης, ο Μιχαήλ Κόρακας, τα παλικάρια τους,  Μελαμπιανοί κάτοικοι και αγωνιστές του χωριού.

Ήταν δε τόση η ικανοποίηση και η δύναμη που έδωσε με το λόγο του ο Σπανόπουλος που το πλήθος στο τέλος φώναξε με τόσο δυνατή φωνή "Ζήτω", που αντιλάλησε το βουνό και ο τόπος ολάκερος.

Μετά ζητωκραύγασε το πλήθος για τους αρχηγούς Κόρακα και Πετροπουλάκη και διαλύθηκε.

Πίσω από το ναό δημιουργήθηκε το 2014, όταν εφημέριος στο χωριό ήταν ο π. Ευάγγελος Τσουρδαλάκης, το ενοριακό κέντρο των Μελάμπων. Στη θέση αυτή υπήρχε παλιά το σχολείο του οικισμού το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε το 1941 κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



















Σελίδες