Το καθολικό του Αγίου Αντωνίου προστάτη της ιστορικής Ιεράς Μονής Απεζανών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Το καθολικό του Αγίου Αντωνίου προστάτη της ιστορικής Ιεράς Μονής Απεζανών



Προστάτης της Ιεράς Μονής Απεζανών είναι ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος καταλαμβάνει το βόρειο κλίτος του τρίκλιτου καθολικού της, με τα άλλα δύο να είναι αφιερωμένα στη Μεταμόρφωση του Χριστού και στους Τρεις Ιεράρχες.

Η Ιερά Μονή Απεζανών βρίσκεται βόρεια των Καλών Λιμένων στη δυτική πλευρά των Αστερουσίων, σε μια περιοχή με έντονη μοναστική παράδοση.

Την αρχαιότερη μνεία στο συγκεκριμένο μοναστήρι τη συναντάμε τον 16ο αιώνα, όμως θεωρείται πως προϋπήρχε της συγκεκριμένης χρονολογίας. (Αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία της Μονής μπορείτε να βρείτε εδώ)

Άκμασε τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας και συνέχισε την ακμή της, μέχρι ενός σημείου, επί Τουρκοκρατίας, έχοντας πολλά μετόχια-εξαρτήματα, ελάχιστα από τα οποία διατηρεί στις μέρες μας.

Η Μονή αυτή υπήρξε το μεγαλύτερο ανθενωτικό-αντιπαπικό κέντρο της Κρήτης αλλά και κέντρο γραμμάτων και θεολογίας.

Το καθολικό της μονής, όπως αναγράφεται στα θυρώματα της, ανακαινίσθηκε το 1837. Ωστόσο στη δυτική πλευρά του σώζονται ακόμα, αν και σε πολύ χαμηλό ύψος, οι περιμετρικοί τοίχοι από το αρχικό μονόχωρο καθολικό που υπήρχε στο ίδιο σημείο.

Την περίοδο των κρητικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα δυστυχώς το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους εξαιτίας της ενεργούς της δράσης του στους αγώνες εναντίον των κατακτητών.

Ο ναός σήμερα κοσμείται από ξυλόγλυπτο τέμπλο με ωραίες ανάγλυφες λεπτομέρειες. Τα τρία κλίτη του συνδέονται με μεγάλα τοξωτά ανοίγματα.

Η Μονή  διαθέτει μια ενδιαφέρουσα συλλογή με έργα εκκλησιαστικής τέχνης. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Αντωνίου, που λέγεται πως φιλοτέχνησε ο μεγάλος κρητικός ζωγράφος Μιχαήλ Δαμασκηνός.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)









Σελίδες