Το εξωκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στο Άνω Βαλσαμόνερο Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το εξωκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στο Άνω Βαλσαμόνερο Ρεθύμνου



Σε μια όμορφη περιοχή, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια και αστύρακες, στην ενορία του Άνω Βαλσαμόνερου στο Ρέθυμνο βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Στεφάνου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Παρότι ανήκει στη συγκεκριμένη ενορία η θέση του είναι τέτοια που μοιράζονται τη χάρη του κάθε χρόνο, κατά τις γιορτές των Αγίων στους οποίους έχει αφιερωθεί, οι πιστοί από το Άνω Βαλσαμόνερο, το Άνω και Κάτω Μαλάκι και τον Καλονύκτη.

Ο μικρός μονόχωρος ναός βρίσκεται σε χωράφι ιδιοκτησίας της οικογένειας Δαμανάκη, η οποία φροντίζει και για τη συντήρηση του. 

Το υπόστεγο που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του, παρότι αισθητικά δεν είναι οτι καλύτερο, καλύπτει τις ανάγκες των πολλών πιστών που συγκεντρώνει το εκκλησάκι, ειδικά το χειμώνα που τιμά τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου).

Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε όμως δεν αποκλείεται να προϋπήρχε στο σημείο παλιός ναός. Εξάλλου όλη η περιοχή όπου βρίσκεται έχει παρελθόν. Λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει παλιά πηγή νερού ενώ ψηλότερα έχει κτιστεί ο περίφημος βενετοτουρκικός πύργος του Συγγέλου (διαβάστε εδώ).









Σελίδες