Η Αγία Κυριακή στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας-Κτισμένη στα ερείπια παλιού ναού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Η Αγία Κυριακή στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας-Κτισμένη στα ερείπια παλιού ναού




Στη θέση Πλακούρα της Ενορίας του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, σε περίοπτη θέση, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής.

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο ναό, καθώς εγκαινιάστηκε το 1970, που όμως έχει παρελθόν μια και είναι κτισμένος στη θέση πολύ παλαιότερου ναού που γκρεμίστηκε χωρίς όμως να χαθεί η μνήμη του. Τα ερείπια παρέμεναν στο σημείο μέχρι να έλθει η κατάλληλη στιγμή που θα αποκτούσαν και πάλι λειτουργική ζωή.

Πράγματι  η οικογένεια του Εμμανουήλ Ν. Τριχά διέθεσε τα χρήματα έτσι ώστε να θεμελιωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1966 και στη συνέχεια να ανεγερθεί ξανά στην ίδια θέση ένας ναός προς τιμήν της Αγίας Κυριακής, τον οποίο στη συνέχεια παραχώρησε στην ενορία του Κάτω Χωριού.

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1970 από τον τότε Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Φιλόθεο Β.

Στα αξιοσημείωτα του μονόχωρου, καμαροσκέπαστου και λιτού αυτού ναού οι τρεις δεσποτικές εικόνες του τέμπλου τις οποίες φιλοτέχνησε ο σπουδαίος κρητικός αγιογράφος Δημήτρης Σαριδάκης, μαθητής του Φώτη Κόντογλου, ενός εκ των πρώτων καλλιτεχνών στην εποχή του που ακολούθησαν την τεχνοτροπία της περίφημης Κρητικής Σχολής στην αγιογραφία.

Η Αγία και μεγαλομάρτυς Κυριακή γιορτάζει στις 7 Ιουλίου οπότε και πανηγυρίζει ο ναός της στο Κάτω Χωριό.








Σελίδες