Ο ναός του προστάτη της Κάτω Βιάννου Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο ναός του προστάτη της Κάτω Βιάννου Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου


Προστάτης της Κάτω Βιάννου είναι ο Άγιος Γεώργιος και στη χάρη του οι κάτοικοι του οικισμού έχουν αφιερώσει έναν όμορφο νεοκλασικό ναό στο κέντρο του και σε σημείο όπου λούζεται από το φως του ήλιου.

Ο ναός θεμελιώθηκε, όπως διαβάζουμε στην εντοιχισμένη στην πρόσοψη του μαρμάρινη επιγραφή, το 1897 και ολοκληρώθηκε το 1904, από τον ιερέα Νικόλαο Λουλάκη με τη συνδρομή των ευσεβών χριστιανών κατοίκων της Κάτω Βιάννου.

Σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό της ενορίας Κάτω Βιάννου, κτίστηκε με περισσή αγάπη από τους κατοίκους που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να μεταφέρουν μια προς μια κάθε πέτρα του από τη θέση Κουτσουκλί μέχρι το οικόπεδο όπου ανεγέρθηκε ο Άγιος Γεώργιος.

Ανάδοχος του ναού ήταν ο Γεώργιος Εμ. Παπαδάκης. Η αρχική μορφή του κτίσματος πάντως ήταν διαφορετική καθώς έφερε κεραμοσκεπή η οποία αφαιρέθηκε και έγινε στέγαση του με θόλο το 1969, όταν εφημέριος του χωριού ήταν ο Μιχαήλ Δουλγεράκης.

Ο Άγιος Γεώργιος της Κάτω Βιάννου πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου εκτός κι αν το Πάσχα πέφτει μετά απ αυτή την ημερομηνία οπότε εορτάζεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. 

Παλιότερα, που στον οικισμό ζούσαν περισσότεροι άνθρωποι, γινόταν και περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού. Να σημειώσουμε πως ο ναός γιορτάζει και στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου











Σελίδες