Η "καβαλίνα": Το νόμισμα που κυκλοφόρησε επί Ενετοκρατίας στην Κρήτη και η απάτη που έκρυβε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Η "καβαλίνα": Το νόμισμα που κυκλοφόρησε επί Ενετοκρατίας στην Κρήτη και η απάτη που έκρυβε



Η καβαλίνα εκτός από το γνωστό σε όλους προϊόν αφόδευσης των υποζυγίων ήταν και νόμισμα στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.

Ναι, καλά διαβάσατε, ήταν ένα νόμισμα… όνομα και πράγμα, όπως μας εξηγεί ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης μεταφέροντας μας λίγες από τις ωραίες γνώσεις που μοίρασε στο κοινό του ο Κώστας  Γύπαρης στην εκδήλωση που έγινε στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου για τα βενετσιάνικα νομίσματα από τη σκοπιά ενός συλλέκτη.

Η καβαλίνα λοιπόν ήταν, σύμφωνα με την περιγραφή που μας δίνει ο κ Τζιρτζιλάκης, το νόμισμα που έκοψε στην Κρήτη ο προβλεπτής Μαρίνο Ντε Καβάλι, το 1571, και κυκλοφόρησε για 22 μήνες στο νησί μας.

Ποια ήταν όμως η ιδιαιτερότητα του, ενώ έγραφε πάνω του «Είμαι ασημένιο» στην πραγματικότητα  ήταν επάργυρο και οι Κρήτες ήταν υποχρεωμένοι να το δέχονται με την αξία ενός ασημένιου νομίσματος.

Έτσι οι Ενετοί κατακτητές προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους ντόπιους ξοδεύοντας για τις πληρωμές τους στο νησί το ένα δέκατο των χρημάτων που έπρεπε να δώσουν. «Καθαρή αναγκαστική κλοπή» όπως γράφει στη σχετική ανάρτηση του ο κ Τζιρτζιλάκης.

Όμως έχει και συνέχεια η βενετσιάνικη απατεωνιά, αφού το δήθεν ασημένιο νόμισμα περνώντας από χέρι σε χέρι έχανε την επάργυρη όψη του και εμφανιζόταν το πραγματικό υλικό του που ήταν ο χαλκός .

Οι Κρητικοί που διαθέτουν, ως γνωστόν, εκτός των άλλων αρετών τους, και χιούμορ βάπτισαν το νόμισμα αυτό καβαλίνα. Αφενός "τιμώντας" έτσι τον εμπνευστή του Μαρίνο Ντε Καβάλι κι αφετέρου δίνοντας του την αξία που του έπρεπε, ανάλογη με εκείνη του περιττώματος των συμπαθών τετράποδων.

Εκτός όμως από διακωμώδηση του ζητήματος, με αυτό το κάλπικο νόμισμα, διαμαρτυρήθηκαν κιόλας κι έτσι κατάφεραν να δούν μια ανταλλαγή μέρους των ψευτονομισμάτων με κανονικά, από εκείνα που είχαν αξία.

Για την ιστορία να πούμε πως ο Κώστας Γύπαρης κατέχει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές ελληνικών νομισμάτων, βιβλίων και αντικειμένων σχετιζόμενων με την Κρητική ιστορία και παράδοση.

 Στην εκδήλωση στο Ρέθυμνο παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα νομίσματα της βενετικής περιόδου, όπως η καβαλίνα, αλλά και τα πρώτα νομίσματα με ελληνικές επιγραφές μετά την άλωση της Πόλης.

Η Βενετία, να πούμε πως  εκτός απο τα Μητροπολιτικά νομίσματα, έκοψε και μια σειρά νομισμάτων για τις κτίσεις της. Έτσι η Κρήτη, το διαμάντι της εκείνη την περίοδο, είχε τα δικά της νομίσματα. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα







Σελίδες