Ο "Ταξιδιώτης" της Παλαιόχωρας και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Ο "Ταξιδιώτης" της Παλαιόχωρας και η ιστορία του


Ο «Ταξιδιώτης», που βλέπει όποιος περάσει από την κεντρική παραλία της Παλαιόχωρας Χανίων να φωτίζει με το εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα του την περιοχή, δεν είναι ένα απλό γλυπτό.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πίσω του κρύβει μια ολόκληρη ιστορία. Γλύπτης του είναι ο Ολλανδός εικαστικός Bob Bunck, ο οποίος επισκέπτεται την Παλαιόχωρα για τις διακοπές του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η αγάπη του για την περιοχή και μια παλιά φωτογραφία ήταν αρκετά για να τον εμπνεύσουν να δημιουργήσει αυτό το έργο, το οποίο ονόμασε «Ταξιδιώτη» και το αφιέρωσε σε όλους εκείνους που ταξιδεύουν ως την όμορφη Παλαιόχωρα, χρόνια τώρα, έχοντας αποκτήσει δεσμούς φιλίας και αγάπης με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η φωτογραφία πάνω στην οποία βασίστηκε το γλυπτό, ήταν μια παμπάλαια ασπρόμαυρη (η δεύτερη φώτο που βλέπετε στο e-storieskritis), που αποτύπωνε το γιατρό Παπαντωνάκη ανεβασμένο πάνω στο γαϊδουράκι και πίσω τον ιδιοκτήτη του ζώου, ο οποίος τον κατέβαζε από το Βουτά στην Παλαιόχωρα. Τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα κι έτσι οι μετακινήσεις του γιατρού από χωριό σε χωριό γινόταν με γαϊδουράκια.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έγιναν το 1992 από τον τότε πρόεδρο της Παλαιόχωρας Σταύρο Αλυγιζάκη. Στήθηκε σε ένα σημείο, όπου δημιουργείται μια μικρή εσοχή στο δρόμο, μπροστά από τη μεγάλη παραλία έτσι ώστε να είναι ορατό και από τη θάλασσα και από την παραλιακή οδό.

Ερμηνεύοντας το γλυπτό θα λέγαμε ότι ακόμα και το χρώμα του, το ζεστό πορτοκαλί, έχει τη σημασία του αφού είναι φωτεινό και δημιουργεί συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και αναζωογόνησης ,όπως ακριβώς νιώθει κάθε ταξιδιώτης όταν φθάνει στην Παλαιόχωρα και αντικρίζει αυτόν τον ηλιόλουστο τόπο. 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


Ο γιατρός με τον άνθρωπο που διέθεσε το γαϊδουράκι του για να φθάσουν ως την Παλαιόχωρα




Ανατολή ήλιου στην Παλαιόχωρα

Σελίδες