Ο μουσειακός χώρος της Μονής Δισκουρίου στο Μυλοπόταμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Ο μουσειακός χώρος της Μονής Δισκουρίου στο Μυλοπόταμο



Η Μονή Δισκουριού στην περιοχή του Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους. Δεν είναι μόνο η πλούσια ιστορία της, που σε καθε γωνιά της βλέπεις αποτυπωμένη, αυτή που κάνει τον επισκέπτη να νιώθει οτι πρόκειται για ένα σπουδαίο μοναστικό και θρησκευτικό κέντρο. 

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, τα πολυάριθμα παρεκκλήσια του με τους βοηθητικούς χώρους και η φρουριακού τύπου αρχιτεκτονική της Μονής σε προκαλούν να την εξερευνήσεις και να μάθεις τα καλά κρυμμένα μυστικά της, αυτά που το πέρασμα του χρόνου έχει καταφέρει, σ' ένα σημαντικό βαθμό, να αποκρύψει.  

Τα κειμήλια που φυλάσσονται στους χώρους της είναι ακόμα περισσότερα, φυλαγμένα στο καθολικό της, στα παρεκκλήσια αλλά και στο χώρο που έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί ως μουσείο του μοναστηριού.

Μπορεί να μην έχει ακολουθηθεί στην περίπτωση του μια μουσειολογική μελέτη και να μην υπάρχει η οργάνωση ενός κανονικού εκκλησιαστικού-λαογραφικού μουσείου όμως ακόμα κι έτσι, η εικόνα του αποπνέει μια αυθεντικότητα δίνοντας μια αρχέγονη αίσθηση.

Ο μουσειακός χώρος της Μονής Δισκουρίου βρίσκεται δυτικά της κεντρικής εισόδου της, με την πόρτα του σχεδόν καλλυμένη από κισσό. 

Στο εσωτερικό της μεγάλης αίθουσας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκδηλώσεις, βλέπουμε όχι μόνο εκκλησιαστικά εκθέματα αλλά και μια γωνιά λαογραφικού χαρακτήρα, με αντικείμενα που υπήρχαν στο παρελθον σε κάθε κρητικό σπίτι αλλά και στο ίδιο το μοναστήρι για τις ανάγκες της κουζίνας του αλλά και για τις αγροτικές εργασίες.

Σε γυάλινες προθήκες φυλάσσονται λειτουργικά σκεύη και άμφια, αρκετά χειρόγραφα και τυπωμένα παλιά εκκλησιαστικά βιβλία. 

Στους τοίχους βλέπουμε  εικόνες φθαρμένες από το χρόνο αλλά και φωτογραφικό υλικό προηγούμενων δεκαετιών που μαρτυρά την εξέλιξη της Μονής.

 Ξεχωριστά τα υφαντά σε έντονα κόκκινα χρώματα με μπλέ και μαύρες λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την αίθουσα δίνοντας της μια αίσθηση ζεστασιά και θαλπωρής. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα



















Σελίδες