Ο βενετσιάνικος Άγιος Γεώργιος στο Θωμαδιανό-Από την εγκατάλειψη ξανά λειτουργικός - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019

Ο βενετσιάνικος Άγιος Γεώργιος στο Θωμαδιανό-Από την εγκατάλειψη ξανά λειτουργικός


Έξω από τον οικισμό του Θωμαδιανού στο Δήμο Βιάννου, ανάμεσα σε καλλιέργειες ελιάς, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για κτίσμα της Ενετοκρατίας, όπως μαρτυρούν και οι τοιχογραφίες που καλύπτουν κάθε σπιθαμή του. Δυστυχώς η κατάσταση τους δεν είναι καλή κι αυτό επειδή, πέρα από τη φθορά που τους έχει επιφέρει ο χρόνος και η υγρασία είναι καλυμμένες από ένα παχύ στρώμα αιθάλης.

Όπως μας εξήγησε, κατά την επίσκεψη μας το ναό, ο εφημέριος του χωριού π. Κωνσταντίνος Σταματάκης, γενικότερα η κατάσταση της εκκλησίας δεν ήταν καλή, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, αφού είχαν κλαπεί πολλά από τα πελέκια της ενώ μέρος της στέγης είχε διαλυθεί και αναγκάστηκαν να προβούν σε αποκατάσταση, καλύπτοντας με κεραμίδια από παλιό σπίτι τη στέγη και με καινούργιες πελεκημένες πέτρες τα κενά που υπήρχαν σε άλλα σημεία του. 

Μάλιστα τα αρχικά πελέκια της πόρτας είχαν εντοπιστεί σε φαράγγι της περιοχής, σε ένα μύλο που λειτουργούσε εκεί, όμως λόγω του δύσβατου του τόπου αυτού δεν μπόρεσαν να τα μεταφέρουν πίσω στο ναό.

Οι δε τοιχογραφίες έχουν γεμίσει κάπνα επειδή, όταν ο ναός ήταν αφημένος και σε κακή κατάσταση, τον χρησιμοποιούσαν ως υπόστεγο για να προφυλάγονται από το κρύο και τη βροχή όσοι μάζευαν ελιές στην περιοχή, ανάβοντας μάλιστα στο εσωτερικό του και φωτιά.

Με λίγη προσοχή πάντως μπορεί να διακρίνει κανείς ανάμεσα στις φθαρμένες τοιχογραφίες τμήματα από καβαλάρηδες Αγίους, τους συλλειτουργούντες ιεράρχες κάτω από την κόγχη του Ιερού, τη μορφή της Αγίας Αναστασίας, ανάμεσα σε μορφές τεσσάρων γυναικών, και ένα μικρό τμήμα, μάλλον από παράσταση της Βαϊοφόρου.

Οι εργασίες αναστύλωσης στον Άγιο Γεώργιου του Θωμαδιανού ολοκληρώθηκαν το 1991 ενώ τα εγκαίνια του έγιναν το 2002. Ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα που οδηγεί το ναό έδωσε άδεια και στρώθηκε με τσιμέντο το δρομάκι που οδηγεί σε αυτόν ενώ με τη βοήθεια των κατοίκων σκίστηκαν χαράκια και φτιάχτηκαν οι πλάκες που βλέπουμε να καλύπτουν τον αύλειο χώρο του.

Να σημειώσουμε πως έξω από το ναό στα παρακείμενα με αυτόν χωράφια υπήρχαν παλιότερα τάφοι.


Τον Άγιο Γεώργιο τους οι κάτοικοι του Θωμαδιανού τον γιορτάζουν στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


1 σχόλιο:

 1. ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΥΡΙΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΛΕΖΟΣ JOSE LUIS (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)
  Το όνομά μου είναι η Μαρία, είμαι από την Ελλάδα, έχω ψάξει για μια γνήσια εταιρεία δανείων τους τελευταίους 5 μήνες, για να αγοράσω ένα σπίτι που πήρα ήταν μια δέσμη απάτες που με έκαναν να τους εμπιστευτώ και στο τέλος της ημέρας, πήραν τα λεφτά μου χωρίς να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όλη μου η ελπίδα χάθηκε, πήρα μπερδεμένη και απογοητευμένη, ποτέ δεν ήθελα να έχω τίποτα να κάνω με εταιρείες δανείων στο διαδίκτυο, έτσι πήγα να δανειστώ κάποια χρήματα από έναν φίλο, είπα όλα αυτά που συνέβη και είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει, αυτό
  ξέρει μια εταιρεία δανείου που μπορεί να με βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό του δανείου
  που χρειάζομαι από εμένα με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%, ότι πήρε μόλις ένα
  δανείου από αυτούς, με διευθύνει για το πώς να υποβάλει αίτηση για το δάνειο, έκανα
  όπως μου είπε, έχω εφαρμόσει μαζί τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com), ποτέ δεν πίστευα αλλά προσπάθησα και προς μεγάλη μου έκπληξη πήρα το δάνειο μέσα σε 24 ώρες, δεν θα μπορούσα πιστεύω,
  είμαι χαρούμενος και πλούσιος πάλι και ευχαριστώ τον Θεό ότι ένα τέτοιο δάνειο
  εταιρείες όπως αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτές τις απάτες σε όλα τα μέρη,
  παρακαλώ συμβουλεύω όλους εκεί έξω που έχουν ανάγκη δανείου τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com) δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ, και
  η ζωή σας θα αλλάξει όπως έκανε η δική μου. Καλά επικοινωνήστε (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com) σήμερα και πάρτε το δάνειό σας από αυτούς, ο Θεός ευλογεί την τράπεζα της πόλης για την πραγματική προσφορά δανείου τους.
  Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με την τράπεζα της πόλης για το δάνειο σας επειδή πήρα το δάνειό μου με επιτυχία από αυτή την εταιρεία χωρίς άγχος., Επισκεφτείτε το email τους (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες