Το βενετσιάνικο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Χουμεριάκο Λασιθίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Το βενετσιάνικο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Χουμεριάκο Λασιθίου


Από την Ενετική περίοδο χρονολογείται ο μικρός μονόχωρος και καμαροσκέπαστος ναός της Αγίας Τριάδας που συναντάμε μέσα στον οικισμό του Χουμεριάκου του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Παρότι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα τιμάται από την ενορία του χωριού και στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου καθώς φέρει εικόνα του στο τέμπλο, φιλοτεχνημένη μάλιστα από τον αγιογράφο  Πάγκαλο. Η εικόνα της Αγίας Τριάδας, που βλέπουμε επίσης στο τέμπλο, φέρει χρονολογία 1882 και όπως αναγράφει αγιογράφος της ήταν κάποιος ιερέας Αντώνιος.

Ξεχωριστό στοιχείο στο ναό αυτό η επιγραφή που είναι εντοιχισμένη στο βόρειο τοίχο του, στο κάτω τμήμα του τόξου του θόλου, η οποία μας δίνει πληροφορίες τόσο για τη χρονολόγηση του κτίσματος όσο και για τους κτήτορες του. 

Σε αυτήν αναγράφονται τα εξής: «ΑΦΠ΄ (1580) Ωκοδομήθη ο θείος και πάνσεπτος Ναός ούτος της ομοουσίου Τριάδος δι’ εξόδου και κόπου Μανουήλ Καβάλου ποτέ Γεωργίου και Κώστα εξαδέλφου αυτού και Μιχαήλ ιερέως υιός Μανουήλ του άνωθεν».

Το εκκλησάκι φέρει ένα σφενδόνιο και καθόλου διακόσμηση ή τοιχογραφίες ενώ το παλιό τέμπλο του, που σήμερα δεν βρίσκεται εντός του ναού, πρέπει να ήταν περίτεχνο όπως διαβάζουμε σε παλιό ενημερωτικό σημείωμα της Ενοριακής Επιτροπής Χουμεριάκου «Ακόμα υπάρχει ένα κομμάτι κατεστραμμένου τέμπλου με ωραιοτάτην ξυλογλυπτική».

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

   







Σελίδες