Δεκαπέντε χρόνια στον Αλεξανδρινό Θρόνο ο Κρητικός ιεράρχης Θεόδωρος Β' - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Δεκαπέντε χρόνια στον Αλεξανδρινό Θρόνο ο Κρητικός ιεράρχης Θεόδωρος Β'


Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου του 2004, εξελέγη παμψηφεί, από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ο Κρητικός Θεόδωρος Β'. 

Ο Ηρακλειώτης ιεράρχης με το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική συμπληρώνει σήμερα 15 χρόνια στον πατριαρχικό θρόνο και το γεγονός τιμάται με την τέλεση Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή όλων των αρχιερέων του Θρόνου και επισήμων, στον Άγιο Σάββα της Αλεξάνδρειας, στον ίδιο χώρο όπου εξελέγη Πατριάρχης. 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄(κατά κόσμον Νικόλαος  Χορευτάκης) γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954, και μεγάλωσε στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών ενώ έλαβε πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το 1978, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων κυρού Θεοδώρου.

Το διάστημα 1975-1985 διακόνησε ως Αρχιδιάκονος και κατόπιν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων, όπου ανέπτυξε σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο.

 Μετακληθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Νικόλαο Στ' στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εχρημάτισε την περίοδο 1985-1990 Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία, με έδρα την Οδησσό, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κυρήνης και διωρίσθηκε Εκπρόσωπος του αειμνήστου Πατριάρχου Παρθενίου Γ' στην Αθήνα, τον οποίο συνώδευσε στις ιεραποστολικές αποδημίες του στην Αφρικανική ήπειρο, αλλά και σε διεθνή, συνέδρια.

Το 1997 διωρίσθηκε  Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν.

 Κατά το χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας του ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες. 

Το 2002,  στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιελαμβάνουν Νοσοκομείο κι ακόμα τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. 

Με τη βοήθεια της Βουλής των Ελλήνων ανακαίνισε το "Ελληνικό τετράγωνο" (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στη πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Επίσης εθεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στα κράτη της Μποτσουάνα και της Αγκόλα.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η Ενθρόνισή του τελέσθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2004 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.Από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στις 15 Αυγούστου 2019 στη Μονή Αγκαράθου από την Α.Θ.Π Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο ΙΙ με συλλειτουργό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ζήλανδίας, Υπέρτιμο και Έξαρχο Ωκεανίας Μύρωνα


Η έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας


Σελίδες