Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Βάθεια και οι παραδόσεις που συνοδεύουν την παρουσία του στο χωριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Βάθεια και οι παραδόσεις που συνοδεύουν την παρουσία του στο χωριό



Λίγο έξω από τον όμορφο οικισμό της Κάτω Βάθειας, ανάμεσα σε ελαιώνες, βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίσμα στην είσοδο του οποίου βλέπουμε τον τάφο του ηγουμένου Μελέτιου Μαυροφοράκη ή Μαυροφόρου, που τον αναστύλωσε.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στην πραγματικότητα, και με βάση τις μαρτυρίες που συλλέξαμε, στο σημείο αυτό υπήρχε ναός ήδη από την Τουρκοκρατία.

Η ηλικιωμένη κάτοικος της Κάτω Βάθειας Ελένη Φανταουτσάκη μας διηγήθηκε μια ιστορία που έφθασε από στόμα σε στόμα μέχρι τη δική της γενιά. Σύμφωνα με αυτήν ένας υψηλόβαθμος Τούρκος, που ζούσε στην Επάνω Βάθεια, η ίδια τον αποκάλεσε αγά, άγνωστο για πιο λόγο κάποια στιγμή δήλωσε την πρόθεση του να πάει στην Κάτω Βάθεια και να «ξεθρονιάσει» το ναό της Ζωοδόχου Πηγής. 

Η σύζυγος του τον προειδοποίησε πως καλό θα ήταν να αποφύγει κάτι τέτοιο για να μην πάθει καμιά ζημιά. Εκείνος όμως δεν την άκουσε κι όταν έφτασε έξω από την εκκλησία το άλογο του χωρίς λόγο και αφορμή έπεσε κάτω και έσπασε και τα δυο του μπροστινά πόδια.

Μια άλλη παράδοση θέλει όταν ένας συγχωριανός της κ Ελένης έφτιαχνε το καμπαναριό του ναού , που βρίσκεται σε αρκετά ψηλό σημείο, να ζαλίζεται και να πέφτει ακριβώς μέσα στον τάφο που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο. Από την πτώση έσπασε η πλάκα που τον κάλυπτε κι ενώ λογικά κανείς θα περίμενε το σοβαρό τραυματισμό του ακόμα και το θάνατο του, εκείνος, σαν από θαύμα, δεν είδε ούτε το μικρό του δακτυλάκι να ματώνει.

Οι ιστορίες που μας διηγήθηκε η κ Ελένη όμως για τη Ζωοδόχο Πηγή, δεν τελειώνουν εδώ. Είχε να μας πει και για τον παλιό ιδιοκτήτη του παρακείμενου ελαιώνα που όταν κατασκευάζονταν το τοιχίο που περιβάλλει το ναό κατηγόρησε το μάστορα πως του έκλεβε χωράφι για την κατασκευή του. Ένα ανεξήγητο ρίγος όμως τον κυρίευσε όταν σκέφτηκε και μίλησε ανοικτά για τις υπόνοιες τους, το οποίο και τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Επιστρέφοντας απ' αυτό βρήκε νεκρό και το άλογο του.

Την αλήθεια αυτών των ιστοριών δεν μπορούμε με σιγουριά να την επιβεβαιώσουμε, όλες αυτές όμως οι διηγήσεις μαρτυρούν το δέος και σεβασμό που έτρεφαν και τρέφουν οι κάτοικοι της Κάτω Βάθειας γι αυτή την εκκλησία και το τιμώμενο πρόσωπο της, την Παναγία.

Το εσωτερικό του ναού είναι αρκετά λιτό, με το ξύλινο τέμπλο το εικονοστάσι και τα στασίδια σε λευκό χρώμα και το χώρο αρκετά περιποιημένο, πράγμα που μαρτυρά πως οι γυναίκες του χωριού, αν και εξοχή, συχνά τον επισκέπτονται.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος,  και μια λεπτομέρεια στην μεγάλη εικόνα που υπάρχει σε αντίγραφο στο εικονοστάσι της εκκλησίας. Ο αγιογράφος της έχει ζωγραφίσει στην κάτω δεξιά πλευρά του τη μορφή του ηγουμένου Μελέτιου Μαυροφοράκη ή Μαυροφόρου, που ήταν και ο ανακαινιστής της. Η πρωτότυπη εικόνα έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κέντρο του χωριού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Η μορφή του ηγουμένου ανακαινιστή του ναού όπως φαίνεται στη δεξιά κάτω πλευρά της εικόνας

Η αρχική εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής φυλάσσεται στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια 

Ο τάφος του Ηγουμένου στην είσοδο του ναού 




Όμορφα λιθανάγλυφα κοσμούν το κτίσμα 











Σελίδες