Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Βάθεια και οι παραδόσεις που συνοδεύουν την παρουσία του στο χωριό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Κάτω Βάθεια και οι παραδόσεις που συνοδεύουν την παρουσία του στο χωριόΛίγο έξω από τον όμορφο οικισμό της Κάτω Βάθειας, ανάμεσα σε ελαιώνες, βρίσκεται ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίσμα στην είσοδο του οποίου βλέπουμε τον τάφο του ηγουμένου Μελέτιου Μαυροφοράκη ή Μαυροφόρου, που τον αναστύλωσε.

Της Ελένης Βασιλάκη

Στην πραγματικότητα, και με βάση τις μαρτυρίες που συλλέξαμε, στο σημείο αυτό υπήρχε ναός ήδη από την Τουρκοκρατία.

Η ηλικιωμένη κάτοικος της Κάτω Βάθειας Ελένη Φανταουτσάκη μας διηγήθηκε μια ιστορία που έφθασε από στόμα σε στόμα μέχρι τη δική της γενιά. Σύμφωνα με αυτήν ένας υψηλόβαθμος Τούρκος, που ζούσε στην Επάνω Βάθεια, η ίδια τον αποκάλεσε αγά, άγνωστο για πιο λόγο κάποια στιγμή δήλωσε την πρόθεση του να πάει στην Κάτω Βάθεια και να «ξεθρονιάσει» το ναό της Ζωοδόχου Πηγής. 

Η σύζυγος του τον προειδοποίησε πως καλό θα ήταν να αποφύγει κάτι τέτοιο για να μην πάθει καμιά ζημιά. Εκείνος όμως δεν την άκουσε κι όταν έφτασε έξω από την εκκλησία το άλογο του χωρίς λόγο και αφορμή έπεσε κάτω και έσπασε και τα δυο του μπροστινά πόδια.

Μια άλλη παράδοση θέλει όταν ένας συγχωριανός της κ Ελένης έφτιαχνε το καμπαναριό του ναού , που βρίσκεται σε αρκετά ψηλό σημείο, να ζαλίζεται και να πέφτει ακριβώς μέσα στον τάφο που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο. Από την πτώση έσπασε η πλάκα που τον κάλυπτε κι ενώ λογικά κανείς θα περίμενε το σοβαρό τραυματισμό του ακόμα και το θάνατο του, εκείνος, σαν από θαύμα, δεν είδε ούτε το μικρό του δακτυλάκι να ματώνει.

Οι ιστορίες που μας διηγήθηκε η κ Ελένη όμως για τη Ζωοδόχο Πηγή, δεν τελειώνουν εδώ. Είχε να μας πει και για τον παλιό ιδιοκτήτη του παρακείμενου ελαιώνα που όταν κατασκευάζονταν το τοιχίο που περιβάλλει το ναό κατηγόρησε το μάστορα πως του έκλεβε χωράφι για την κατασκευή του. Ένα ανεξήγητο ρίγος όμως τον κυρίευσε όταν σκέφτηκε και μίλησε ανοικτά για τις υπόνοιες τους, το οποίο και τον οδήγησε στο νοσοκομείο. Επιστρέφοντας απ' αυτό βρήκε νεκρό και το άλογο του.

Την αλήθεια αυτών των ιστοριών δεν μπορούμε με σιγουριά να την επιβεβαιώσουμε, όλες αυτές όμως οι διηγήσεις μαρτυρούν το δέος και σεβασμό που έτρεφαν και τρέφουν οι κάτοικοι της Κάτω Βάθειας γι αυτή την εκκλησία και το τιμώμενο πρόσωπο της, την Παναγία.

Το εσωτερικό του ναού είναι αρκετά λιτό, με το ξύλινο τέμπλο το εικονοστάσι και τα στασίδια σε λευκό χρώμα και το χώρο αρκετά περιποιημένο, πράγμα που μαρτυρά πως οι γυναίκες του χωριού, αν και εξοχή, συχνά τον επισκέπτονται.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος,  και μια λεπτομέρεια στην μεγάλη εικόνα που υπάρχει σε αντίγραφο στο εικονοστάσι της εκκλησίας. Ο αγιογράφος της έχει ζωγραφίσει στην κάτω δεξιά πλευρά του τη μορφή του ηγουμένου Μελέτιου Μαυροφοράκη ή Μαυροφόρου, που ήταν και ο ανακαινιστής της. Η πρωτότυπη εικόνα έχει μεταφερθεί και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο κέντρο του χωριού.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)Η μορφή του ηγουμένου ανακαινιστή του ναού όπως φαίνεται στη δεξιά κάτω πλευρά της εικόνας

Η αρχική εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής φυλάσσεται στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κάτω Βάθεια 

Ο τάφος του Ηγουμένου στην είσοδο του ναού 
Όμορφα λιθανάγλυφα κοσμούν το κτίσμα 1 σχόλιο:

 1. ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΥΡΙΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΛΕΖΟΣ JOSE LUIS (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)
  Το όνομά μου είναι η Μαρία, είμαι από την Ελλάδα, έχω ψάξει για μια γνήσια εταιρεία δανείων τους τελευταίους 5 μήνες, για να αγοράσω ένα σπίτι που πήρα ήταν μια δέσμη απάτες που με έκαναν να τους εμπιστευτώ και στο τέλος της ημέρας, πήραν τα λεφτά μου χωρίς να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα, όλη μου η ελπίδα χάθηκε, πήρα μπερδεμένη και απογοητευμένη, ποτέ δεν ήθελα να έχω τίποτα να κάνω με εταιρείες δανείων στο διαδίκτυο, έτσι πήγα να δανειστώ κάποια χρήματα από έναν φίλο, είπα όλα αυτά που συνέβη και είπε ότι μπορεί να με βοηθήσει, αυτό
  ξέρει μια εταιρεία δανείου που μπορεί να με βοηθήσει με οποιοδήποτε ποσό του δανείου
  που χρειάζομαι από εμένα με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%, ότι πήρε μόλις ένα
  δανείου από αυτούς, με διευθύνει για το πώς να υποβάλει αίτηση για το δάνειο, έκανα
  όπως μου είπε, έχω εφαρμόσει μαζί τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com), ποτέ δεν πίστευα αλλά προσπάθησα και προς μεγάλη μου έκπληξη πήρα το δάνειο μέσα σε 24 ώρες, δεν θα μπορούσα πιστεύω,
  είμαι χαρούμενος και πλούσιος πάλι και ευχαριστώ τον Θεό ότι ένα τέτοιο δάνειο
  εταιρείες όπως αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτές τις απάτες σε όλα τα μέρη,
  παρακαλώ συμβουλεύω όλους εκεί έξω που έχουν ανάγκη δανείου τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com) δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ, και
  η ζωή σας θα αλλάξει όπως έκανε η δική μου. Καλά επικοινωνήστε (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com) σήμερα και πάρτε το δάνειό σας από αυτούς, ο Θεός ευλογεί την τράπεζα της πόλης για την πραγματική προσφορά δανείου τους.
  Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικοινωνήσει με την τράπεζα της πόλης για το δάνειο σας επειδή πήρα το δάνειό μου με επιτυχία από αυτή την εταιρεία χωρίς άγχος., Επισκεφτείτε το email τους (joseluisloans@aol.com) (joseluisloans@gmail.com)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες