Το άγνωστο αρχαίο λατομείο στην Άσπρη Πούπα της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται σε κίνδυνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Το άγνωστο αρχαίο λατομείο στην Άσπρη Πούπα της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται σε κίνδυνο



Άμεσο κίνδυνο διατρέχει να καταστραφεί στο όνομα  της τουριστικής ανάπτυξης μια άγνωστη αλλά ιδιαίτερα σημαντική περιοχή στα όρια της Αγίας Πελαγίας.

Πρόκειται για το αρχαίο λατομείο στη θέση Άσπρη Πούπα, στον Ξερόκαμπο της Αγίας Πελαγίας, το οποίο εντόπισε και φωτογράφισε ο Χριστόφορος Χειλαδάκης κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για όσα σχεδιάζονται στην περιοχή όπου βρίσκεται.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, το συγκεκριμένο λατομείο παραμένει άγνωστο ακόμα και για τους ερευνητές αυτής της κατηγορίας αρχαιοτήτων.

Από το λατομείο αυτό φέρεται να κόπηκε μεγάλο τμήμα του πορόλιθου με τον οποίο κατασκευάστηκε ένα μέρος των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων που φιλοξενεί ο κόλπος της Αγίας Πελαγίας.

 Το ίδιο κοίτασμα του πορόλιθου, που είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση, βρίσκεται μέσα σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν φυλλιτικά εδάφη που δεν προσφέρονται για λάξευση. Αποτελεί δηλαδή κάτι σαν μια νησίδα μέσα σε μια περιοχή με εντελώς ακατάλληλα προς λάξευση πετρώματα.

Το λατομείο οριοθετείται στο νότιο άκρο του κοιτάσματος πορόλιθου από το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ένα μόνο τμήμα του. Η λειτουργία του λατομείου, αναφέρει ο Χριστόφορος Χειλαδάκης, ίσως να σταμάτησε απότομα και αυτό συμπεραίνει  παρατηρώντας τις κοπές στο πάνω τμήμα των βράχων που δείχνουν κομμάτια έτοιμα προς εξαγωγή, η οποία και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Μια εμπεριστατωμένη έρευνα ειδικών γύρω από τέτοιες εγκαταστάσεις θα έδινε περισσότερες απαντήσεις ως προς τη χρονολόγηση λειτουργίας αλλά και την εγκατάλειψη του.

Το εντυπωσιακό με το λατομείο στην Άσπρη Πούπα είναι ότι η λάξευση φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στη θάλασσα γεγονός που επιβεβαιώνει την αλλαγή της στάθμης της στα ιστορικά χρόνια.

Λόγω της αφαίρεσης, κατά την εξόρυξη,  ενός σημαντικού τμήματος από το πέτρωμα που υπήρχε στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα μικρό λιμανάκι μέσα στο οποίο μπορεί κάποιος να κολυμπήσει αφού λειτουργεί σαν κυματοθραύστης.

 Ο χώρος του αρχαίου λατομείου θα μπορούσε να προστατευθεί και να αναδειχθεί καθότι απέχει μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια της περιοχής του Ξερόκαμπου της Αγίας Πελαγίας.

Δυστυχώς, όπως ο Χριστόφορος Χειλαδάκης παρατήρησε,  η περιοχή τον τελευταίο καιρό έχει περιφραχτεί, προφανώς  παράνομα από παντού και έτσι η πρόσβαση  στη θάλασσα και στο λατομείο είναι σχεδόν αδύνατη.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι γίνονται εργασίες στα γύρω πρανή που έχουν αλλοιώσει εντελώς την φυσική ομορφιά της περιοχής ενώ έχουν κοπεί και όλοι οι θάμνοι της πλαγιάς μαζί με τους αιωνόβιους θαλασσόκεδρους που στόλιζαν τον τόπο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται fast track ''αξιοποίηση'' και οικοδόμηση της περιοχής που πιθανόν θα εξαφανίσει το αρχαίο λατομείο από το χάρτη.














Σελίδες