Ο τοιχογραφημένος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Κάτω Βιάννο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Ο τοιχογραφημένος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Κάτω Βιάννο


Μπαίνοντας στον οικισμό της Κάτω Βιάννου, πάνω στο δρόμο αριστερά, θα δείτε το νεκροταφείο του χωριού και στο κέντρο του το ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για κτίσμα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα με παρεμβάσεις συντήρησης, στο εξωτερικό και εσωτερικό του, χωρίς όμως αυτές οι παρεμβάσεις να έχουν αναδείξει και διασώσει τις όμορφες τοιχογραφίες που καλύπτουν κάθε εκατοστό των τοίχων του.

Το αισχατολογικό περιεχόμενο σε πολλές απ αυτές τις παραστάσεις μαρτυρά και την παρουσία νεκροταφείο από την εποχή που κτίστηκε ο ναός στο σημείο εκείνο.

Πιο ευδιάκριτες είναι σήμερα, παρά τις φθορές τους, οι παραστάσεις του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου, η ολόσωμη μεγάλου μεγέθους μορφή του Αγίου Μάμαντοςκαι του Αγίου Νικολάου. Ακόμα βλέπουμε παραστάσεις της Ανάστασης, τους συλλειτουργούντες ιεράρχες, πολλούς Αγίους σε μετάλλια και τη μορφή του Παντοκράτορα στην κόγχη του Ιερού.

Ένα λιτό ξύλινο τέμπλο με δεσποτικές εικόνες της Μεταμορφώσεως , του Χριστού και της βρεφοκρατούσας Παναγίας διαχωρίζει το Ιερό από τον κυρίως ναό, που είναι μονόχωρος και όχι ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους.

Ο νεκροταφειακός ναός της Κάτω Βιάνου  γιορτάζει στις 6 Αυγούστου

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






















Σελίδες