Κινδυνεύουν δυο απειλούμενα Κρητικά φυτά στην παραλία Αρίνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Κινδυνεύουν δυο απειλούμενα Κρητικά φυτά στην παραλία Αρίνα



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ηρακλειώτης μαθηματικός και ευαίσθητος περιβαλλοντικά, Μανόλης Αφραθιανάκης, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζει, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην παραλία του Εσταυρωμένου στο Βαθειανό Κάμπο, στη γνωστή μας Αρίνα.

Όπως μας ενημερώνει σε ένα μικρό τμήμα της παραλίας, περίπου μισού στρέμματος (πρώτη φωτογραφία) φυτρώνουν δύο πανέμορφα φυτά της χλωρίδας της Κρήτης.

Το φυτό Ipomoea imperati και ο χάρτης εξάπλωσής του στην Κρήτη.
Πηγή χάρτη: cretanflora
Τα φυτά αυτά είναι το Ipomoea imperati και το Pancratium maritimum ή αλλιώς το κρινάκι της Άμμου, της Θάλασσας ή της Παναγίας. Το πρώτο μάλιστα είναι σπάνιο για την Κρήτη, αφού φύεται σε 4 μόνο σημεία του νησιού.

Τα δύο αυτά φυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το σημείο, αφού ο χώρος στάθμευσης επεκτείνεται συνέχεια και τείνει να εξαφανίσει το τμήμα της παραλίας που φύονται .

Pancratium maritimum
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, τα έχει χαρακτηρίσει ως σπάνια και απειλούμενα είδη και για την προστασία τους, προτείνει την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύονται, την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, που είναι ο βιότοπος τους και την απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που ανακατεύουν την άμμο.

Ο Μανόλης Αφραθιανάκης τονίζει πως πρέπει ο  χώρος να διαμορφωθεί, να περιφραχτεί και να τοποθετηθούν πινακίδες που θα παρέχουν πληροφορίες στους επισκέπτες για τα φυτά.

Παράλληλα ζητά από τους αρμόδιους  φορείς (Δήμος Χερσονήσου, Περιφέρεια Κρήτης, Λιμενικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) να ευαισθητοποιηθούν  και να σταματήσουν αυτό που γίνεται στη συγκεκριμένη παραλία, τόσο κοντά στην πόλη του Ηρακλείου



(Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Ιούλιο του 2019)

Σελίδες