Ο βενετσιάνικος ναός της Παναγίας στον ερειπωμένο οικισμό Αρτό του Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Ο βενετσιάνικος ναός της Παναγίας στον ερειπωμένο οικισμό Αρτό του Ρεθύμνου


Στο ερειπωμένο και σχεδόν ολοκληρωτικά αφανισμένο χωριό Αρτός, κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο στο Ρέθυμνο, σώζονται σήμερα τρεις ναοί που χρονολογούνται από την Ενετοκρατία, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Χριστού.

Ο πρώτος ναός που συναντά κανείς εισερχόμενος στον ερειπωμένο οικισμό, το γεμάτο δέντρα και τρεχούμενα νερά στη διάρκεια του χειμώνα, είναι εκείνος της Παναγίας.

Πρόκειται για κτίσμα της Ενετοκρατίας με τρία σφενδόνια η θέση των οποίων ωστόσο μαρτυρά πως ο ναός ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που βλέπουμε σήμερα. Εξωτερικά εξάλλου αν παρατηρήσει κανείς την είσοδο του θα δει σημάδια που μαρτυρούν την προέκταση του κατά περίπου 1-1,5 μέτρο.

Ο ναός δεν διαθέτει τοιχογραφικό διάκοσμο και είναι λιτός στη σημερινή μορφή του. Ένα πολύ απλό ξύλινο τέμπλο τον κοσμεί και ελάχιστες δεσποτικές εικόνες πάνω σε αυτό μαζί μ' εκείνη στο μεγάλο εικονοστάσι, που απεικονίζει τη γέννηση της Θεοτόκου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γοτθικίζον νότιο παράθυρο του.

Η Παναγία στον Αρτό γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κατά το Γενέσιο της Θεοτόκου.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες