Η εικόνα του Ευαγγελισμού στη Μονή Μαλεβιζίου με την πολύ ιδιαίτερη αφιέρωση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Η εικόνα του Ευαγγελισμού στη Μονή Μαλεβιζίου με την πολύ ιδιαίτερη αφιέρωση



Στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στη Μονή Μαλεβιζίου υπάρχει μια εικόνα που όταν την κοιτάξεις προσεκτικά σε καθηλώνει.

Δεν είναι τόσο η παλαιότητα ούτε η τέχνη της, παρότι ζωγράφος της είναι ο πολύ γνωστός στον κόσμο της αγιογραφίας Ε. Μαρκογιαννάκης, όσο η αφιέρωση που φέρει στην κάτω πλευρά της:

«Δέησις των ευσεβών γυναικών κ΄ παρθένων του χωρίου Μονής, υπέρ υγείας κ΄ διαφυλάξεως των εν πολέμω ευρισκομένων συζύγων κ΄ αδελφών αυτών». Δίπλα η ημερομηνία: 1941.


Ήταν η χρονιά που ουσιαστικά ξεκίνησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, αφού προηγουμένως στη χώρα μας είχαν επιτεθεί οι Ιταλοί. 

Οι άντρες που μπορούσαν να κρατήσουν όπλα είχαν φύγει από τα σπίτια τους και είχαν μπει για τα καλά στη μάχη και προφανώς η Μονή Μαλεβιζίου δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Κοιτώντας την εικόνα του Ευαγγελισμού, που πλέον κοσμεί τοίχο του ναού του Ευαγγελισμού αλλά έχει μεταφερθεί εκεί από το ναό του Αγίου Γεωργίου, βλέπεις στην αφιέρωση αυτή όλη την αγωνία και το φόβο των γυναικών που είχαν απομείνει στο χωριό κι ένιωθαν το αμφίρροπο του πολέμου, στον οποίο χωρίς να το θέλει είχε εμπλακεί η Ελλάδα.


Καταφυγή και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσε η Εκκλησία και μέσα από το τάμα αυτό, της εικόνας με θέμα τον Ευαγγελισμό, θέλησαν, μανάδες,  σύζυγοι και αδελφές όσων είχαν πάει στον πόλεμο, να ζητήσουν τη μεσολάβηση μιας άλλης μάνας, της Μάνας, όλων μας, για να γυρίσουν πίσω οι δικοί τους άνθρωποι σώοι και αβλαβείς. 

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια αφιέρωση ή τουλάχιστον μη συνηθισμένη, που μεγιστοποιεί την αξία αυτής της εικόνας και την κάνει πολύ ξεχωριστή για το όμορφο χωριό της Μονής, με την πλούσια και σχεδόν άγνωστη ακόμα ιστορία.

Ε.Β

Σελίδες