Bραχυκέφαλος τετραόδοντας ψαρεύτηκε στην Παντάνασα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Bραχυκέφαλος τετραόδοντας ψαρεύτηκε στην Παντάνασα



Ψαρεύτηκε χθες στην περιοχή της Παντάνασας και προκάλεσε εύλογη ανησυχία λόγω της εμφάνισης του και της ομοιότητας που παρουσιάζει, στη ράχη του, με το λαγοκέφαλο. Παρότι ωστόσο είναι συγγενής του λαγοκέφαλου, που τόσο μας έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, το είδος αυτό θεωρείται ακίνδυνο.

Ο λόγος για τον βραχυκέφαλο τετραόδοντα ή Sphoeroides pachygaster, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, με βάση την αναγνώριση που μας έκαναν ειδικοί της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το εν λόγω ψάρι, που φαίνεται σαν μπάλα, είναι είδος της οικογένειας Tetraodontidae. Εντοπίζεται σε βάθη από 50 μέχρι 500 μέτρα με το μήκος του να φθάνει τα 40 εκατοστά.

​Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια, αλλά από καιρό σε καιρό το μενού του περιλαμβάνει και οστεώδη ψάρια.

Εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1848 (Muller & Troschel,) ενώ συναντάται ευρέως σε τροπικά και εύκρατα νερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού . Ωστόσο έχει αναφερθεί παρουσία του στη Νέα Αγγλία στη Νότιο  Βραζιλία , στην Πορτογαλία, στα νότια των στενών του Γιβραλτάρ,από το Μαρόκο, τη Σενεγάλη ως στον Κόλπο της Γουινέας αλλά και στη Μεσόγειο.

Στη βάση καταγραφής της θαλάσσιας ζωής ,fishbase, περιγράφεται ως αβλαβές είδος και ακίνδυνο, σε αντίθεση με τον συγγενή του το γνωστό σε όλους μας λαγοκέφαλο με την επικίνδυνη τοξίνη.

Πάντως όπως περιγράφουν ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συχνά στην Παντάνασα η παρουσία στην περιοχή περίεργων και ασυνήθιστων ψαριών, κυρίως των επικίνδυνων λαγοκέφαλων, είναι πολύ συχνή.

Ελένη Βασιλάκη 




Σελίδες