Το ημερολόγιο έγραφε 27 Αυγούστου 1922-Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Αυγούστου 1922-Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη


Ήταν 27 Αυγούστου του 1922 όταν οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη.

Το τι ακολούθησε είναι σε όλους γνωστό.Το "Παρίσι της Μέσης Ανατολής" καταστράφηκε από τις ορδές των βαρβάρων του Κεμάλ.

27 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, ήδη έχουν εγκαταλείψει τη Σμύρνη τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα.

 Περίπου 400 άτακτοι Τούρκοι «τσέτες» ιππείς, υπό τον Κίορ Μπεχλιβάν, εισέρχονται στην πόλη για να τους ακολουθήσει το βράδυ ισχυρή δύναμη τουρκικού πεζικού υπό τον Τούρκο στρατηγό Νουρεντίν πασά.

Με την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στη Σμύρνη άρχισαν χωρίς καθυστέρηση οι διώξεις και οι βιαιοπραγίες κατά των ανυπεράσπιστων και άοπλων Ελλήνων και Αρμενίων κατοίκων.

Ανάμεσα στους σφαγιασθέντες και ο εθνομάρτυρας μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος ο οποίος παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πόλη και το ποίμνιό του. Βρήκε φρικτό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο Νουρεντίν πασάς το βράδυ της 27ης Αυγούστου.

Προηγουμένως ο ίδιος ο Κεμάλ είχε στείλει μήνυμα στον ηρωικό μητροπολίτη με το οποίο τον διαβεβαίωνε να μην ανησυχεί και να μην απομακρυνθεί από την πόλη γιατί δεν κινδύνευε η ζωή του.

 Η σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης είχε οργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια από τον Νουρεντίν πασά, ο οποίος ενεργώντας κατ΄εντολή του Κεμάλ κοινοποίησε στα τουρκικά στρατεύματα ειδική κατεπείγουσα διαταγή όπου αναφέρονταν τα εξής: 

«Συμφώνως προς την έγγραφον εντολήν, την οποίαν έλαβον παρά της κεντρικής Διευθύνσεως, λόγω της εκ των σημερινών παριστάσεων ανάγκης, το Ελληνικόν ΄Εθνος ενδέχεται να δείξει σημεία περισσού φανατισμού. 

Κατ΄ ακολουθίαν, ένεκα παραμικράς τάσεως, κάθε στρατιώτης οφείλει να εκτελέση το καθήκον του, της ομαδικής δολοφονίας αυτών των ανθρώπων.

 Τούτο διατάσσει η πατρίς, όθεν δεν πρέπει να παραμελήσετε να πράξετε το καθήκον σας. Κάθε στρατιώτης είναι υποχρεωμένος να σκοτώση τέσσαρας-πέντε ΄Ελληνες υπέρ του μεγαλείου της πατρίδος μας…». 





Σελίδες