O υδρόμυλος Λαλάκου στο Μέσα Καρτερό-Λειτούργησε ως ναός της Αγ. Αικατερίνης και τέμενος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

O υδρόμυλος Λαλάκου στο Μέσα Καρτερό-Λειτούργησε ως ναός της Αγ. Αικατερίνης και τέμενος



 Στο Μέσα Καρτερό βρίσκεται ο περίφημος υδρόμυλος "Κουμπελή μύλος" λόγω της θόλων στην σκεπή του ή του "Λαλάκου ο μύλος" που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα χαρακτηριστικά του και τη χρήση του για την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό του ως μνημείου αναφέρει: "Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο τον υδρόμυλο, γνωστό ως "Κουμπελή μύλο" ή του Λαλάκου (πρώην ναός της Αγίας Αικατερίνης), που βρίσκεται στη θέση "Μέσα Καρτερό" Ηρακλείου, επειδή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη του Ηρακλείου και την ευρύτερη περιοχή της."



Την πρώτη χρήση του κτίσματος δεν την γνωρίζουμε. Κάποια στιγμή όμως στη διαδρομή του, και συγκεκριμένα κατά την ύστερη Ενετοκρατία, λειτούργησε ως ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη.Δεν αποκλείεται ωστόσο η πρώτη του χρήση να ήταν ναός.

 Την περίοδο της τουρκικής κατοχής της Κρήτης μετατράπηκε, όπως πολλοί άλλοι ναοί, σε Τέμενος του Κεντχουντά Μπέη ενώ χρήση ως νερόμυλο απέκτησε πολύ αργότερα.

Διακρίνεται πάντως ακόμα το κανάλι που οδηγούσε το νερό από τον παρακείμενο ποταμό Καρτερό στο μύλο για την λειτουργία του.
   
Σήμερα το κτίριο του είναι αναστυλωμένο από ιδιώτη και κλειστό.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)









Σελίδες