Η Αγία Παρασκευή στον Πατσίδερο σε σημείο όπου προϋπήρχε ίσως ναός της Αγίας Αικατερίνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η Αγία Παρασκευή στον Πατσίδερο σε σημείο όπου προϋπήρχε ίσως ναός της Αγίας Αικατερίνης



Λίγο έξω από το χωριό του Πατσιδέρου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται το κοιμητήριο του και μέσα σ’ αυτό ο ναός της Αγίας Παρασκευής.

Της Ελένης Βασιλάκη

Όπως η πλειοψηφία των εκκλησιών που είναι αφιερωμένες στη χάρη της έτσι κι αυτή γειτνιάζει με μια πηγή νερού, στην οποία μάλιστα είναι διαμορφωμένες, από παλιά, αρκετές γούρνες.

Το ίδιο το εκκλησάκι δεν είναι παλιό όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κτισμένο στη θέση βυζαντινής εκκλησίας, η οποία μάλιστα ήταν αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη.

Στο χωριό, κατά το παρελθόν, υπήρχε τοπωνύμιο που μιλούσε για τις πηγές της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο όμως σήμερα δεν ταυτίζεται με κανένα σημείο του Πατσιδέρου. Επιπλέον διατηρείται μνήμη που αναφέρει πως πριν το ναό της Αγίας Παρασκευής υπήρχε εκεί κτίσμα που χαλάστηκε και στις πέτρες του είχαν βρει χρώματα από τοιχογραφίες. Έτσι θεωρείται πιθανό να προϋπήρχε εκεί Αγία Αικατερίνη, να γκρεμίστηκε στην πορεία των ετών, με τις πέτρες της να έφτιαξαν άλλο ναό που κι αυτός έπαψε να υπάρχει και στη θέση του σήμερα βρίσκουμε την Αγία Παρασκευή.

Η ανακαίνιση πάντως του σημερινού ναού έγινε το 1957. Το τέμπλο του φέρει τη χρονολογία 1963 ενώ οι εικόνες του είναι φιλοτεχνημένες από το Νικολαΐδη. Ωστόσο ο ιερέας του χωριού, Εμμανουήλ Κοσιδεκάκης, έχει  ένα περίεργο συμβάν να θυμάται με μια γυναίκα που με μανία έξυσε και έσβησε το όνομα του αγιογράφου από όλες τις δεσποτικές εικόνες.

 Ο ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται σε ένα όμορφο σημείο, λίγο έξω από τον Πατσίδερο, φωτεινό, με θέα, αρκετό πράσινο και φυσικά το νερό της πηγής , πράγματα που συνθέτουν ένα άριστο σκηνικό το οποίο δεν διαταράσσεται από την παρουσία του νεκροταφείου.


 (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)













Σελίδες