Ο Προφήτης Ηλίας και η παράδοση για το πως δημιουργήθηκε το Βουλισμένο Αλώνι στη γιορτή του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Ο Προφήτης Ηλίας και η παράδοση για το πως δημιουργήθηκε το Βουλισμένο Αλώνι στη γιορτή του



Την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία οι αγρότες, κατά το παρελθόν, δεν δούλευαν. Υπήρχε αυστηρή απαγόρευση για κάθε αγροτική εργασία και κυρίως για το αλώνισμα, μια και ο Ιούλιος είναι ο αλωνάρης μήνας.

Όσοι αψηφούσαν αυτή την απαγόρευση τιμωρούνταν και υπάρχουν αρκετές παραδόσεις για αλώνια που βούλιαξαν ως συνέπεια της εργασίας στις 20 Ιουλίου.

Κάπως έτσι λέει η παράδοση πως βούλιαξε και το περίφημο Βουλισμένο Αλώνι στον παλιό εθνικό δρόμο Ηρακλείου Ρεθύμνου, μετά την Τύλισο.

Η εντυπωσιακή δολίνη ως συνέπεια της κατάρρευσης ασβεστολιθικών πετρωμάτων λόγω υπόγειων νερών αποκαλείται Βουλισμένο Αλώνι ή Του Παπά το Αλώνι. Στην πραγματικότητα της αποδώθηκε ο χαρακτηρισμός αλώνι επειδή είναι στρογγυλή κι όχι επειδή έχει κάποια σχέση με αλώνι.

Όμως αυτό δεν εμπόδιζε τους παλιούς από το να πλάσουν μια ιστορία γι αυτό το σημείο. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης στο Βιβλίο του «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη», εκεί θέλει η παράδοση να υπήρχε ένα αλώνι που βούλιαξε επειδή ο ιδιοκτήτης του αλώνιζε στη γιορτή του Προφήτη Ηλία.


Η ιστορία που διασώθηκε λέει πως ο ιδιοκτήτης του αλωνιού δεν ήθελε να «ξαργήσει το Ηλιάκι…» στις 20 Ιουλίου. Έτσι έζεψε τα ζώα του κι άρχισε να αλωνίζει. Η τιμωρία του δεν άργησε να έλθει αφού βούλιαξε το αλώνι και μαζί του χάθηκε κι εκείνος και το ζευγάρι του και η σοδιά του.

Βέβαια, σύμφωνα με το Νίκο Ψιλάκη, υπήρχαν κι άλλες γιορτές που είχαν συνδεθεί με τιμωρίες όσων έκαναν αγροτικές εργασίες. Ο Λάκκος "Γύπηδες" της Ομάλας Μυλοποτάμου, με βάση παράδοση που διέσωσε ο Παύλος Βλαστός, δημιουργήθηκε επειδή μια γυναίκα αλώνιζε στο αλώνι που υπήρχε εκεί την ημέρα γιορτής της Τιμίας Εσθήτος. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Αμάρι στη γιορτή της Αγίας Κυριακής.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες