Ελαφονήσι 1979: Σουλάτσο κατσικιών και ξαπλώστρες ούτε για δείγμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Ελαφονήσι 1979: Σουλάτσο κατσικιών και ξαπλώστρες ούτε για δείγμαΒλέποντας αυτές τις εικόνες αδυνατούμε να πιστέψουμε πως κάπως έτσι ήταν το πανέμορφο Ελαφονήσι το 1979.

Έρημη παραλία, πεντακάθαρα νερά, μόλις δύο τουρίστες που παραθερίζουν στο σημείο, κάνοντας κάμπινγκ, κι ανάμεσα σ' αυτά ένα κοπάδι με κατσίκες.

Κι όμως το βίντεο, που τράβηξε ζευγάρι Γερμανών και ανάρτησε στο youtube, είναι αδιάψευστος μάρτυρας του ότι το Ελαφονήσι κάποτε ήταν ένα παρθένο μέρος που η κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη δεν είχε αγγίξει.


Στις μέρες μας, παρότι η μοναδική θάλασσα, με τη λευκή και ροζ άμμο, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή τοποθετώντας την συχνά ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες του κόσμου, δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες δε βρίσκεις στην κυριολεξία που να πατήσεις από τον κόσμο. 

Ξαπλώστρες και ομπρέλες ξεφυτρώνουν από παντού ενώ καντίνες και λοιπές δομές για την εξυπηρέτηση των τουριστών ολοκληρώνουν το σκηνικό της «αξιοποίησης».

Οι Γερμανοί τουρίστες ωστόσο το 1979 περιέγραφαν το Ελαφονήσι ως μια παραλία ονειρική, με νερά σε όλες τις αποχρώσεις, που αγκάλιαζαν τη λευκή και ροζ άμμο την ώρα που τα δέντρα έφταναν ως την ακτή.


Μάλιστα αναφέρουν πως τις περισσότερες ώρες, κατά τις τρεις  μέρες που έμειναν εκεί, ήταν μόνοι τους όμως μετά άρχισε να φυσά δυτικός άνεμος και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτή την παραδεισένια θέση.

 Στο βίντεο βλέπουμε το παλιό WV του ζευγαριού των τουριστών να φθάνει στο Ελαφονήσι, μέσω ενός γεμάτου σκόνη χωματόδρομου,  την πάντα γαλήνια θάλασσα στο Ελαφονήσι, την μοναχική παραλία, τους αμμόλοφους γύρω της, γεμάτους κρινάκια της θάλασσας, ένα τοπίο στ' αλήθεια μαγικό. 


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες