Το αρμύρισμα των προβάτων στη γιορτή της Αναλήψεως στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Το αρμύρισμα των προβάτων στη γιορτή της Αναλήψεως στην Κρήτη


Ένα έθιμο ξεχασμένο στις μέρες μας ακολουθούσαν πιστά στη γιορτή της Αναλήψεως, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, οι βοσκοί στα παράλια της Σητείας, νότια του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, στα Σφακιά και το Αποκόρωνα μέχρι και την Κίσσαμο .

Στο βιβλίο του «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη-Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης περιγράφει πως οι κτηνοτρόφοι των παραπάνω περιοχών  κατέβαζαν εκείνη τη μέρα τα πρόβατα τους στις παραλίες και προσπαθούσαν να τα βουτήξουν στη θάλασσα.

Οι σωζόμενες διηγήσεις από το Νίκο Ψιλάκη μεταφέρουν ένα σπάνιο τελετουργικό: «Μετέβαιναν στη θάλασσα από τα ξημερώματα. Μετά τη λειτουργία φώναζαν τον ιερέα να διαβάσει στο κοπάδι μιαν ευχή και να τα σταυρώσει. Ενθυμούμαι να αρμέγουν και να προσφέρουν το γάλα εις τους προσκυνητάς …

Οι βοσκοί και τα βοσκάκια στέκονταν παρατεταγμένοι στην παραλία και ένας ξελαλούσε τα πρόβατα ώστε να κατευθυνθούν προς το νερό. Άλλοτε τα κατάφερναν να τα βουτήξουν όλα, άλλοτε όχι. Περισσότερο σύνηθες ήτο να μπαίνουν τα πρώτα, να φοβούνται και να δημιουργείται σύννεφο με σταγόνες νερού. Αν δεν μπορούσαν να τα βουτήξουν, έφερναν ένα σταμνί νερό θαλασσινό και τα ράντιζαν όλα. 

Υπήρξαν περιπτώσεις που έφερναν ένα ένα τα πρόβατα και τα έπλυναν και άλλες περιπτώσεις που κρατούσαν τον κριό για να τον περάσουν σαράντα κύματα».

Για το ράντισμα των προβάτων χρησιμοποιούσαν πράσινα φύλλα και λουλούδια. Πίστευαν ότι η επαφή με το θαλασσινό νερό εξασφαλίζει ευρωστία στο κοπάδι. Κάτι ανάλογο με αυτό που ένιωθαν πως προκαλούσε και στους ανθρώπους η επαφή με τη θάλασσα εκείνη τη μέρα.

(Φωτογραφία:: actimon)

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες