Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που τιμούν οι μελισσοκόμοι στη Γέργερη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που τιμούν οι μελισσοκόμοι στη Γέργερη



Στους πολλούς μελισσοκόμους της Γέργερης είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα καθώς εδώ και τουλάχιστον 15-20 χρόνια τηρείται η παράδοση της ευλογίας τους στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που βρίσκεται στη θέση Λιβάδα, μεταξύ Γέργερης και Πανασού.

Όπως μας περιέγραψε ο ιερέας του χωριού πατήρ Σταύρος Ξημεράκης, κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, που γιορτάζει η εκκλησία μας το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, μαζεύονται στο εκκλησάκι του 14ου αιώνα- που είναι αφιερωμένο στη χάρη του- και ευλογούνται όλοι οι μελισσοκόμοι της περιοχής.

 Σύμφωνα μ την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Ιωάννης μόλις συμπλήρωσε τα 16 του χρόνια πήγε στην έρημο της Ιουδαίας και λέγεται πως εκεί έτρωγε μέλι που άφηναν τα άγρια μελίσσια μέσα στις σχισμές των βράχων και ακρίδες, δηλαδή άκρες φυτών. Αυτό στάθηκε αφορμή για να αφιερωθεί η γιορτή του Αγίου στους μελισσοκόμους της Γέργερης. 

Ο παπά Σταύρος μάλιστα τους διαβάζει μια ιδιαίτερη ευχή που τους προτρέπει να είναι εργατικοί σας μέλισσες και όχι πονηροί ως κηφήνες ενώ μετά το πέρας της λειτουργίας προσφέρονται στους πιστούς κηρήθρες με μέλι, καρύδια, κρασί κι άλλα εδέσματα. 

Παλιότερα θυμάται ο παπά Σταύρος, που είναι και ο ίδιος δυναμικός μελισσοκόμος, έστηναν και καζάνια με βραστό όμως σήμερα γίνεται μια πιο λιτή γιορτή, αν και στόχος είναι να αποκτήσει και πάλι δυναμική εφόσον γίνονται και προσπάθειες ανάδειξης του ναού.

Κτισμένος τον 14ο αιώνα ο Άγιος Ιωάννης της Γέργερης, όπως έχουν δείξει δοκιμαστικές επεμβάσεις των αρχαιολόγων, φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο που όμως είναι καλυμμένος από ασβέστη. Έτσι ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα μπορέσει να αναδειχθεί και να αποκατασταθεί.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Σελίδες