Το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι



Στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων , που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη, υπάρχουν πολλά πράγματα για να δει ο επισκέπτης πέρα από το ναό του.

Μεταξύ αυτών και ο μουσειακός χώρος που έχει δημιουργηθεί με κειμήλια διαφόρων περιόδων της ιστορικής πορείας της Μονής.
Να σημειώσουμε πως ένα μεγάλο μέρος από τα σημαντικά κειμήλια που διέθετε η Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων χάθηκαν και καταστράφηκαν τους αιώνες που προηγήθηκαν ωστόσο όσα διασώθηκαν και παρουσιάζονται είναι σημαντικά.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν φορητές εικόνες, όπως του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (16ος αι.), του Αγίου Νικολάου (17ος αι.), του Ένθρονου Παντοκράτορα, της Ζωοδόχου Πηγής και της Δευτέρας Παρουσίας, έργα του γνωστού Χανιώτη ζωγράφου Εμμανουήλ Σκορδίλη, η Ρίζα του Ιεσσαί του 1853, η Φιλοξενία του Αβραάμ του 1855 κ.α

Ακόμα στις προθήκες του μουσείου φυλάσσονται χειρόγραφο ειλητάριο σε περγαμηνή με τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χρυσοκέντητα άμφια, βιβλία και έγγραφα διαφόρων περιόδων, σταυροί και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια, μάρτυρες της πλούσιας ιστορίας της Μονής.

Αξίζει ν αναφέρουμε πως πέρα από το πνευματικό της έργο η συγκεκριμένη Μονή διακρίνεται και για τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει στις εκτάσεις της, μεταξύ αυτών ελαιόλαδο και φημισμένο κρασί. 

Μάλιστα υπάρχει διαμορφωμένο κελάρι και χώρος όπου παρουσιάζονται, εν είδη λαογραφικής συλλογής, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως σύνεργα μαγειρικής, καλλιεργητικά εργαλεία, δοχεία αποθήκευσης προϊόντων και πολλά άλλα.






























Σελίδες