Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ή Κρητικιά στη Μονεμβασιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ή Κρητικιά στη Μονεμβασιά



Στις ψηλότερες συνοικίες της Κάτω Πόλης στην πανέμορφη Μονεμβασιά, σε ένα από τα ανηφορικά καλντερίμια που οδηγούν προς την Άνω Πόλη, δεσπόζει η επιβλητική, ψηλή πρόσοψη του ναού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσα.

Πρόκειται για ένα ναό που είναι κυρίως γνωστός ως Παναγία η Κρητικιά γιατί βρισκόταν στη συνοικία όπου είχαν εγκατασταθεί τον 17ο αιώνα πρόσφυγες από την Κρήτη.

Κτίστηκε την εποχή της Β΄ Ενετοκρατίας, γύρω στο 1700, και η τοπική παράδοση συνδέει την ίδρυσή του με τον Φιλόθεο Δαρμάριο, επίσκοπο των Κυθήρων που καταγόταν από τη Μονεμβασιά.

 Στα Κύθηρα, που είχαν εμπορική σχέση και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Μονεμβασιά, η λατρεία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας κατείχε από τότε ιδιαίτερα σημαντική θέση.

Ο ναός αρχιτεκτονικά  είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο ενώ  συνδυάζει βυζαντινά και ενετικά στοιχεία. Η διαμόρφωση της εισόδου με το αέτωμα, οι στρογγυλοί φεγγίτες και τα οξυκόρυφα γείσα αποτελούν χαρακτηριστικές επιδράσεις της δυτικής τεχνοτροπίας.


 Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να έχουν εργαστεί εδώ οι ίδιοι άνθρωποι που κατασκεύασαν τα μεγάλα οχυρωματικά έργα των Βενετών στην Πελοπόννησο, αφού ο ναός, όπως και άλλοι της περιοχής, παρουσιάζει έντονα στοιχεία της φρουριακής αρχιτεκτονικής.

 Στο εσωτερικό του δεν υπάρχει ζωγραφικός διάκοσμος και κυριαρχεί το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Είναι ένα έργο που επίσης χαρακτηρίζεται για τις αναγεννησιακές επιρροές και είναι αξιοσημείωτο ότι μεταφέρθηκε τον 19ο αιώνα από τον ναό του Ελκόμενου Χριστού, όπου ανήκε αρχικά.

Σήμερα γύρω από το ναό διατηρούνται ελάχιστα σπίτια κι αυτά ως τουριστικά καταλύματα ενώ η παλιά συνοικία των Κρητικών, όπου βρίσκεται ο ναός έχει εξελιχθεί και τη θέση των κατοικιών έχουν πάρει μικρά τουριστικά μαγαζιά. 

Η Παναγία η Κρητικιά γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου.



( Πηγή πληροφοριών religiousgreece)

Σελίδες