Το σπηλαιώδες παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου στο Φόδελε-Δημιουργήθηκε μετά από ατύχημα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Το σπηλαιώδες παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου στο Φόδελε-Δημιουργήθηκε μετά από ατύχημα



Το σπηλαιώδες παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα μετά το Φόδελε στο δρόμο προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη θέση Γαλάτη.

Πρόκειται για ένα μικρό ιδιότυπο ναό που φιλοξενείται στη σπηλαίωση των βράχων ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από ένα ατύχημα.

Της Ελένης Βασιλάκη

Όπως μας περιέγραψε ηγούμενος του Αγίου Παντελεήμονα, πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, πριν από περίπου 6-7 χρόνια σημειώθηκε μπροστά από το σπηλιάρι ένα τρομακτικό τροχαίο όπου διαλύθηκε στην κυριολεξία το όχημα που μετέφερε δύο μοναχούς κι έναν λαϊκό.

 Σαν από θαύμα όμως ενώ το αυτοκίνητο έγινε σμπαράλια κανείς από τους επιβαίνοντες του δεν έπαθε το παραμικρό κι αυτό συνδέθηκε με τη χάρη του Αγίου Χριστοφόρου που εκείνη την ημέρα γιόρταζε.

Έτσι αποφασίστηκε στο μικρό σπήλαιο να στηθεί ένα εικονοστάσι και να τιμάται κάθε χρόνο ο Άγιος Χριστόφορος. Πριν από τρία χρόνια ωστόσο πιστοί από το χωριό αποφάσισαν να διαθέσουν χρήματα και να διαμορφώσουν όμορφα το χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό παρεκκλήσι της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, που θα είναι όμως ανοικτό εξωτερικά.


Έτσι δημιουργήθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου ενώ αποφασίστηκε να πλαισιωθεί από άλλους δύο Αγίους που γιορτάζουν καλοκαίρι, τον Άγιο Παϊσιο (12 Ιουλίου) και τον Άγιο Φανούριο (27 Αυγούστου) ώστε να εορτάζεται τρεις φορές το χρόνο.

Επίσης θεωρήθηκε σκόπιμο όταν ημερολογιακά οι γιορτές των τριών Αγίων πέφτουν καθημερινή να γίνεται αφεσπέρας ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία για τη χάρη τους και μόνο εφόσον πέφτουν Κυριακές να πραγματοποιούνται κανονικά πρωινές ώρες.





Έτσι διαμορφώθηκε αρχικά ο χώρος πριν γίνουν εργασίες και αποκτήσει τη σημερινή του μορφή


Σελίδες