Άγριο σκόρδο με ευεργετική δράση πολλαπλάσια από το ήμερο και σχεδόν άοσμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Άγριο σκόρδο με ευεργετική δράση πολλαπλάσια από το ήμερο και σχεδόν άοσμο



Στους αγρούς της Κρήτης αυτή την εποχή τα φυτά άγριου σκόρδου, με τα λευκά μικρά άνθη τους, δημιουργούν "χαλιά", πανέμορφα και ατελείωτα.

Το άγριο σκόρδο, είναι ένα φυτό που δεν χρησιμοποιούμε ευρέως παρότι το έχουμε σε αφθονία κι αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως το άγριο σκόρδο είναι πολλαπλάσια δραστικό από το κλασσικό σκόρδο σε πολλά επίπεδα.

Περιέχει και αποδίδει 23% περισσότερες θειούχες ενώσεις (με κυριότερη την αλισίνη) από το απλό σκόρδο. Η αλισίνη προφυλάσσει από χοληστερίνη και αρτηριοσκλήρωση, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία και δρα σαν ασπίδα στα εγκεφαλικά επεισόδια, στα εμφράγματα, στις θρομβώσεις.

Περιέχει επίσης περίπου 40% περισσότερο μαγνήσιο και 15% περισσότερο μαγγάνιο από το κλασσικό σκόρδο, μέταλλα που είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του καρδιακού και του κυκλοφορικού συστήματος.


Το κυριότερο όμως είναι πως δεν μυρίζει τόσο έντονα όσο το κανονικό κι αυτό συμβαίνει επειδή το θείο στο άγριο σκόρδο είναι συνδεμένο σε πρωτεΐνη, ενώ στο κοινό σκόρδο το θείο βρίσκεται σε «ελεύθερη» μορφή.

Το άγριο σκόρδο ανήκει στην οικογένεια των λειριιδών και αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη. Είναι γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται εξάλλου αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.

Επίσης τα φύλλα του είναι βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαλάτα, βρασμένα ως λαχανικό, σε σούπες και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού. 

Οι μίσχοι διατηρημένοι σε άλμη τρώγεται σαν σαλάτα στη Ρωσία. Οι βολβοί και τα λουλούδια είναι επίσης εδώδιμα.Οι βολβοί είναι αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου και της καφέ αρκούδας.






Σελίδες