Η Αγία Ειρήνη της Αξού και η παράδοση για τους θανάτους που συνοδεύει το πηγάδι στο Ιερό της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Η Αγία Ειρήνη της Αξού και η παράδοση για τους θανάτους που συνοδεύει το πηγάδι στο Ιερό της



Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στο σταυροδρόμι κάτω από το νεκροταφείο της Αξού χρονολογείται από τα μέσα του 14ου αιώνα, τουλάχιστον στο πρώτο τμήμα της καθώς στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα δυτικά με την προσθήκη μονόχωρου τρουλλαίου νάρθηκα.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο Χριστιανική Μνημεία της Κρήτης, ο τρούλλος τονίζεται με μια τοξοστοιχία από λαξευτό πωρόλιθο που πατά πάνω σε κιονίσκους.

Της Ελένης Βασιλάκη

Από την τοιχογράφηση του αρχικού ναού σώζονται ελάχιστες παραστάσεις από το χριστολογικό κύκλο και μεμονωμένους Αγίους, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του.

Στο τέλος του Ιερού σκεπασμένο από τσιμέντο ένα πηγάδι το οποίο συνδέεται με μια περίεργη παράδοση, στην οποία πιστεύουν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι.


Όπως μας διηγήθηκαν όποιος επιχείρησε να κατέβει σε αυτό πέθανε ενώ λένε, πως κάποια στιγμή όταν κατά το παρελθόν γινόταν η συντήρηση του ναού δοκίμασε να δει τι υπάρχει μέσα σε αυτό ένας αρχαιολόγος. Έβαλε όμως μέσα μόνο το πόδι του και δεν μπόρεσε να εισέλθει ολόκληρος στο εσωτερικό του. Το ίδιο βράδυ πέθανε από ανακοπή.

Όταν ρωτήσαμε τους κατοίκους που μας μετέφεραν αυτή την ιστορία αν νιώθουν περιέργεια να δούν τι υπάρχει τελικά μέσα σε αυτό το πηγάδι μας είπαν χωρίς περιστροφές «εμείς σεβόμαστε τις παραδόσεις και φοβόμαστε να πάμε κόντρα σε αυτές»

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε  οποιονδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)























Σελίδες